Balken en liggers

Iedereen weet heel goed wat balken zijn. Maar we staan meestal niet stil bij de grote waarde en toepassingsmogelijkheden die deze elementen hebben. Ze kunnen separaat gebruikt worden, maar in veel gevallen worden ze gebruikt voor constructiewerken. Ze vormen dan een samenhangend geheel van diverse balkelementen en zijn de basisconstructie van menig woning of gebouw.Als een balk onderdeel vormt van een constructie, waarbij horizontale, verticale en ook schuine elementen in voorkomen, dan...
Sorteren op:

Laagste prijsgarantie

Gratis achteraf pas betalen

100 dagen bedenktijd

Aanbevolen door 95% van klanten

Thuiswinkel waarborg

Levermoment persoonlijk afgestemd

Laagste prijsgarantie

Gratis achteraf pas betalen

100 dagen bedenktijd

Aanbevolen door 95% van klanten

Thuiswinkel waarborg

Levermoment persoonlijk afgestemd

Laagste prijsgarantie

Gratis achteraf pas betalen

100 dagen bedenktijd

Aanbevolen door 95% van klanten

Thuiswinkel waarborg

Levermoment persoonlijk afgestemd

Laagste prijsgarantie

Gratis achteraf pas betalen

100 dagen bedenktijd

Aanbevolen door 95% van klanten

Thuiswinkel waarborg

Levermoment persoonlijk afgestemd

Laagste prijsgarantie

Gratis achteraf pas betalen

100 dagen bedenktijd

Aanbevolen door 95% van klanten

Thuiswinkel waarborg

Levermoment persoonlijk afgestemd

Iedereen weet heel goed wat balken zijn. Maar we staan meestal niet stil bij de grote waarde en toepassingsmogelijkheden die deze elementen hebben. Ze kunnen separaat gebruikt worden, maar in veel gevallen worden ze gebruikt voor constructiewerken. Ze vormen dan een samenhangend geheel van diverse balkelementen en zijn de basisconstructie van menig woning of gebouw.Als een balk onderdeel vormt van een constructie, waarbij horizontale, verticale en ook schuine elementen in voorkomen, dan spreken we niet meer van van een balk, maar van een ligger. Heel populair hout wat men vaak kent is o.a. het bekende douglas hout. Een balk is meestal ook van hout, maar kan ook bestaan uit staal of gewapend beton. Houten balken zijn goed om in woningen, tuinhuizen, schuren en overkappingen te gebruiken, terwijl een balk van staal of gewapend beton zeer geschikt is voor hoge constructies. 

Balk van vurenhout

Een balk kan bestaan uit verschillende houtsoorten. Vurenhout is daarbij erg populair. Met vurenhout kunt u alle kanten op. Of u nu een houten schuur wilt bouwen en vurenbalken nodig heeft voor de constructie of dat u ze wilt gebruiken voor decoratieve toepassingen, het is allemaal mogelijk. Vurenbalken kunnen daarnaast ingezet worden voor dakconstructies, trapleuningen, vloeren, plafonds en lambriseringen. Vurenhout is van nature immuun voor houtworm en als u de balk ook nog behandeld, kunnen ze zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden zonder aangetast te worden door houtrot, insecten en schimmels. Ook is een balk van vurenhout enorm goed te bewerken. Het kan gemakkelijk geschaafd en gezaagd worden en zijn gemakkelijk met elkaar te verbinden door middel van spijkers, schroeven of lijm. Vurenhout kan ook nog goed bewerkt worden met beits of verf. U kunt ook geschaafde vuren balken kopen. Het voordeel daarvan is dat u het hout verder niet hoeft te bewerken en kunt u er direct mee werken. Maakt u gebruik van een balk van ruw vuren, dan schaft u een balk aan dat niet geschaafd en bewerkt is. Het oppervlak is ruw en zit nog vol met splinters. Dit hout is vooral handig als u van plan bent om de balk zelf helemaal te bewerken door het te schuren, te zagen, te impregneren of te beitsen. De toepassingen van vurenhout zijn haast onbeperkt. Niet voor niets zijn houten balken van vuren zo ontzettend populair.

Balk van douglas hout

Douglas hout is een steeds populairder wordende houtsoort. Douglas is afkomstig van naaldbomen uit het noorden en het westen van Europa en er is dus een groot aanbod aan dit soort hout. Douglas heeft nog niet de bekendheid zoals eiken of beuken, maar toch wordt het al erg veel gebruikt voor vooral buitentoepassingen. U kunt douglas balken veelvuldig vinden in overkappingen, pergola’s, schuren, buitenkeukens, tuinafscheidingen en tuinmeubelen. Het is niet voor niets dat douglas hout veel voor buitentoepassingen gebruikt wordt. Van nature heeft onbehandeld douglas een enorm hoge duurzaamheid en is het erg goed bestand tegen de weersinvloeden. Voor buitengebruik kan douglas nog wel behandeld worden om de duurzaamheid te garanderen. Voor binnengebruik hoeft douglas niet noodzakelijkerwijs behandeld te worden. Doordat douglas onbehandeld kan blijven, vormt het een zeer goed alternatief voor behandeld en geïmpregneerd hout. Als een houten balk wordt geïmpregneerd komen daar schadelijke stoffen bij vrij, wat ecologisch niet verantwoord is. Daarnaast zijn douglas balken esthetisch ook veel mooier om te zien dan veel andere houtsoorten. Douglas balken zijn dus zeer geschikt als u een balkenconstructie voor buiten nodig heeft en tropisch hardhout buiten het budget valt.

Verschillende benamingen voor een balk

Houten balken kunnen allerlei verschillende namen hebben, zoals een ligger als een balk een onderdeel vormt in een constructie van horizontale, verticale en schuine elementen. Een balk is meer de algemene benaming en de meeste andere benamingen worden gegeven naar aanleiding van de toepassing van de balk. Zo kan een balk in een dakconstructie al talloze verschillende benamingen hebben afhankelijk waar hij in de constructie geplaatst is en de functie die hij daar uitvoert. Enkele van de meest gebruikte termen voor een balk:

Gordingen

Als een balk in de dakconstructie zit dan kan het een gording heten. Een gording is een houten balk die in de lengterichting van het dak ligt. De uiteinden van de gording zijn in de muren ingemetseld. Gordingen worden ongeveer 110 tot 150 centimeter van elkaar af geplaatst en hebben als doel om het dakbeschot met de dakbedekking te dragen.

Spanten

Wanneer een balk een spant genoemd wordt, vormt het onderdeel van de dakconstructie onder de gordingen. Een spant is het verticale onderdeel van de dakconstructie. Er bestaan spanten voor zowel hellende als platte daken.

Moer- en kinderbalk

Moer- en kinderbalken vormen tezamen de houten balklaag dat dient als verdiepingsvloer en als plafond. Een moerbalk is de zware balk die van de ene muur naar de andere muur loopt. Moerbalken dragen de kinderbalken. Kinderbalken zijn de kleinere balken die haaks op de moerbalk liggen. Vooral in oudere huizen vormen de moer- en kinderbalken een fraai authentiek uiterlijk van een plafond.