Voor het ontwerp van een tuin kun je een tuinarchitect inschakelen, je kunt ook zelf een tuinontwerp maken. Met een potlood en een stuk papier kun je aan de slag, of je maakt gebruik van een tekenprogramma op de computer. Met specifieke software wordt de tuin inrichten een stuk eenvoudiger. Met een tuinontwerp kun je een visualisatie maken voordat je daadwerkelijk start met de aanleg van een tuin wat je veel voordeel kan bieden. Je zult tijd en kosten besparen met een gedegen tuinontwerp. Wat zijn de voordelen van een tuin ontwerpen en hoe ga je aan de slag?

De mooiste tuin met het beste gereedschap

Je begrijpt dat je voor de aanleg en onderhoud van je tuin met goed gereedschap moet werken. Voor een tuin ontwerpen geldt hetzelfde. Potlood en papier is niet meer nodig, met een online tekenprogramma wordt het veel eenvoudiger een tuinontwerp te maken. Een tuin ontwerp programma werkt met standaard bouwblokken zoals planten, bloemen, potten, aarde, gras en diverse omheiningen waarmee je snel een visueel concept ziet van jouw tuinontwerp. Er zijn verschillende software pakketten, via de PC, een tablet of zelfs online. Je kunt tot in het detail werken met het inrichten van de tuin, maar het is in beginsel niet nodig elke centimeter perfect te tekenen. Het gaat in eerste instantie om overzicht. 

Direct offertes aanvragen vanuit het ontwerp

Echter sommige online tools bieden nog veel meer handige mogelijkheden. Zo is het mogelijk om via deze tool uw tuin gratis online te ontwerpen en daarna voor de in het ontwerp gebruikte producten direct een offerte op te vragen bij diverse leveranciers (dus niet alleen SierbetonOnline). Erg handig dus zodat je na het maken van jouw ontwerp ook direct aan de slag kunt met het maken van je tuin. Dat is uiteraard het uiteindelijke doel, toch?

Deel jouw tuin vanaf de basis in

Je bent misschien geneigd om te starten met planten en bloemen. Hier komt een bloemperkje, daar een grasveldje. Maar houd ook zeker rekening met de ondergrond en aansluitingen voor elektriciteit en water. Als je een fontein in je tuinontwerp wilt plaatsen zul je ook water- en stroomtoevoer nodig hebben. Bij het plaatsen van een muurtje in de tuin mag deze niet gaan verzakken. Begin letterlijk bij de basis en gebruik het tekenprogramma om eerst de tuin in te delen in looppad, begroeiing, decoratie en leidingen. Zo kun je systematisch de tuin indelen.

Een tuin ontwerpen voor elk seizoen

Je kunt een tuinontwerp maken die in de zomer prachtig zal zijn maar in de winter een saaie en dode uitstraling heeft. Je zult naast het uiterlijk ook rekening moeten houden met de bloeiperiode van bepaalde planten. Welke bloemen bloeien in welk seizoen? Als je kiest voor winterharde groene planten die hun blad behouden kun je de tuin het hele jaar door netjes houden. Met seizoensplanten als aanvulling transformeert jouw tuin door het hele jaar heen en blijft het hele jaar interessant om te zien. Houdt daar bij het tuinontwerp al rekening mee. 

Baken het tuinontwerp af

Een looppad heeft verschillende functies. Enerzijds is het prettig om door je tuin te lopen, anderzijds geeft het toegang tot alle delen van de tuin voor praktisch onderhoud. Je kunt het ook gebruiken om de tuin in te delen in zones. Een tuinpad kan wildgroei voorkomen door een muurtje te plaatsen van beton. Je kunt een tuin ontwerpen met strakke lijnen en contouren maar vergeet niet dat de beplanting zijn eigen weg gaat, zowel bovengronds als ondergronds. Houd rekening met de wortels van de planten die je kiest tijdens het ontwerpen van de tuin.

Een tuin ontwerpen met niveauverschillen

Niet alle tekenprogramma's bieden de mogelijkheid hoogteverschillen aan te geven. Je kunt wel voor jezelf bepaalde elementen en standaard objecten kiezen om een hoogte aan te duiden. Bijvoorbeeld licht groen gras is hoger gelegen dan donkergroen. Want een tuin met meerdere niveaus ontwerpen geeft een heel dynamisch effect. Met betonranden en betontegels kun je plantenbakken maken, traptreden, muurtjes etc. Denk niet alleen in een vlakke manier van tuin ontwerpen maar gebruik ook hoogteverschillen. 

Dus concreet kun je met deze informatie zelf een mooie tuin ontwerpen: 

  • Start bij de basis en maak een verdeling in zones met de verschillende functies
  • Houd rekening met stroom en waterleiding
  • Let op de ondergrond en de fundering om verzakkingen te voorkomen, en wortelgroei te remmen
  • Houd rekening met verschillende seizoenen tijdens het kiezen van de beplanting
  • Neem een looppad als uitgangspunt zodat elk deel van de tuin goed te bereiken blijft
  • Maak gebruik van een eenvoudig tekenprogramma voor het basisontwerp van de tuin
  • Bekijk verschillende mogelijkheden, kleuren en opties en laat je informeren over de beschikbare materialen

Ook als je wilt werken met een professioneel tuinarchitect kun je met een eigen tuinontwerp duidelijk aangeven wat je wensen zijn. Het is eenvoudiger voor een tuinarchitect of aannemer om te werken vanaf een visualisatie zodat je de tuin krijgt waar je van droomt. Het is ook heel interessant om te spelen met alle opties, zo doe je veel inspiratie op en je ontdekt mogelijkheden waarvan je niet wist dat ze bestaan. Succes met je eigen tuin inrichten!