Stel uw vraag via WhatsApp

Kersttafel dekken do's and don'ts

Kersttafel dekken do's and don'ts

Kijk jij ook zo uit naar de feestdagen? En naar het gezamenlijk tafelen? Het gaat niet alleen om de kookprestaties, maar ook de presentatie is van groot belang en kan voor de nodige 'Stardust' zorgen tijdens al die gezelligheid. Hoe pak je dit aan? Nu deze kerstdagen dichterbij komen en enige kerst-stres met zich mee brengt geven wij graag tips voor die feestelijke gedekte tafel. 

" Verbluffende Pampas Cloud-installatie door Mary Lennox en Our Food "

foto marieke verdenius

[Photo via Pinterest]

Tafelkeed

Start met een goede basis op de tafel. Kies voor een tafelkleed of laken. Het is praktisch aangezien de wijn die rijkelijk vloeit en zodra het diner erop zit is het gemak dat je het er zo afhaalt en in de machine stopt. Tip: een mooi stuk stof van de markt of de stoffenwinkel voor een uniek exemplaar. Kies de juiste lengte en houd rekening mee dat het kleed aan beide kanten voldoende overhangt, ga uit van zo'n 20 cm. 

"Prachtig gebruik van textuur in pure gordijnen gemaakt van washi, gestileerd met gedroogde bloemstengels @Akane Moriyama"

tafelkleed 'drapped flowers'

[Photo via Pinterest]

Onderbord

Plaats een onderbord. Zo blijft de tafel altijd mooi gedekt, ook wanneer borden worden weggeruimd. 

Aantal borden

Haal je mooiste servies uit de kast en de kristallen glazen. Bovenop het onderbord komen de rest van de borden. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal gangen of bites die je voorschotelt. Gebruikelijk is één groot plat bord, daarop een ietwat kleiner bord en daarop een kom of schaaltje voor eventueel een soep of denk aan een gaspacho. Maar dit kan natuurlijk ook een glas zijn, let op dat deze dubbelwandig en/of hittebestendig is. Ook een bordje voor een brioche of ander broodje is zeer gebruikelijk, deze word gebruikelijk geplaatst links van het bestek of daarboven.

kersttafel etiketten

[Photo via Pinterest]

Het servies

Kies voor een basis met één soort bestek en glazen uit dezelfde collectie voor eenheid en rust. Dan kun je met het servies en decoraties alle kanten op. Liever andersom, één soort servies en een gemixte verzameling glazen? Combineer gesneuvelde glazen, of fervent verzamelaar zoals ik?

" Mix met glaswerk, zoals bijvoorbeeld allemaal met een gouden randje, een gouden patroontje of voet? "

glaswerk

[Photo via Pinterest]

Servies met herinneringen

We kennen allemaal de gebruiken van servies vroeger. Een servies voor de zondag, voor speciale gelegenheden en daarbij horen natuurlijk ook de feestdagen. Nog serviesgoed staan van vervlogen tijden? Dat mooi erfstuk uit de familie of oma? Haal het met juiste deze speciale gelegenheden, zoals de feestdagen tevoorschijn. Hoe bijzonder is het om juist deze traditie voor te zetten en hiervan letterlijk en figuurlijk te genieten? Zonde als het staat weg te stoffen, en het neemt niet weg dat er vrijwel zeker over gesproken word. Hoe leuk!

Bestek

En één van de belangrijkste dingen is natuurlijk het bestek. We willen natuurlijk allemaal die heerlijke gerechten en hapjes op kunnen eten. En hoe je dat ook alweer neerlegt is als volgt: messen liggen rechts en vorken dek je links van het bord. Bij meerdere gangen zijn er ook meerdere bestekjes verrijst, je eet namelijk elk gerecht met een schone set. Het bestek van het hoofdgerecht ligt direct naast het bord. 

Glaswerk

Naast al dat heerlijke eten word er natuurlijk ook volop gedronken. De glazen komen rechts boven de messen. Meerdere wijnen, zowel rood als wit? Neem dan voor rode wijn een speciaal aanbevolen wijnglas, veelal een bollere kelk en met een grotere opening waardoor de wijn meer zuurstof toe krijgt en de tonen en aroma's van de wijn vrij komen en hierdoor de wijn beter tot zijn recht komt. Witte wijn word geserveerd in een glas met een kleinere, langer en smallere kelk. 

" Water bij de wijn. Tip: zorg altijd voor een waterglas en karaffen water op tafel. Wel zo lekker voor de gasten en natuurlijk om het aantal loopjes voor jezelf ook te beperken. Het is tenslotte ook voor jou kerst."

decoratie kersttafel

Decoreren

Het is tijd voor de laatste stap, namelijk de styling. Onmisbaar zijn uiteraard kaarsen. Denk bijvoorbeeld in de vorm van kandelaar. Let wel op dat deze op een veilige plek staan zodat er geen onverwachte brandjes geblust dienen te worden. Ook heel stylish zijn kleine kerstballetjes aan bijvoorbeeld je wijnglas. Een tafelschikking of een menukaart? Zorg er dan ook voor dat deze er aantrekkelijk uitzien met bijvoorbeeld gouden letters op bijzonder papier. Het zijn de kleine dingen die het 'speciaal' maken. Servetten zijn ook niet geheel onmisbaar, kies bijvoorbeeld dezelfde stof als het tafelkleed of kies voor een meer opvallendere versie, maar stem het altijd af met de rest van de gebruikte kleuren en materialen. Ook een mooi tafelstuk of vaas met kerstdecoratie en takken kan een ware blik-vanger zijn op tafel.

Kersttafel

[Photo via Pinterest]

Nu is de tafel klaar voor al die gezelligheid. Let's get the party started en sparkle met jou tafel.

Gerelateerde blogartikelen

Waan je in compleet zwart interieur

Zwart, zwarter, zwartst. Gewaagd maar ontzettend mooi. Nieuwsgierig naar wat een compleet zwart interieur doet?

Lees verder

De groene esthetiek - interieur trends met planten

We zijn steeds bewuster gaan leven en zien dit in onze leef omgeving terug. Duurzaamheid is de blijvende trend.. En daarbinnen groeit het letterlijk, met planten. Kies voor groen, ga voor planten.

Lees verder

We gaan naar binnen - woontrends herfst/winter

De herfst heeft zijn intrede gedaan en de winter die daar op volgt staat voor we het weten voor de deur. Tijd om uw interieur extra aandacht te geven omdat we naar binnen gaan.

Lees verder