Waan je in compleet zwart interieur

But above all black says this: 'I don't bother you - don't bother me'. Yohji Yamamoto

Zoals Yohi Yamamoto goed verwoord, zwart stoort niet en zowat iedereen houdt van zwart. Modern en ietwat arrogant als je het mij zou vragen, omdat het staat als een huis - een kleur ansicht en zorgt voor mystiek. Stijlvol is zwart ook zeker, zowel in een interieur als in fashion. Zwart word ook vaak geassocieerd met succesvol, krachtig en tijdloos. En dus ook nooit uit de mode!

In het interieur:

Zwart is makkelijk, absorbeert weinig licht en is hierdoor een kleur met karakter. Het geeft een bepaalde geborgenheid qua gevoel. Durf jij het aan?


Mat zwart vs hooglans

  • Mat: Ondanks dat zwart hard kan zijn, is mat zwart door zijn finish daarin tegen ietwat zachter. Doordat het oppervlak mat is oogt het ook natuurlijker, wat vaak geassocieerd wordt het zacht. Denk een ongeglazuurd porselein, matte steensoorten of bijvoorbeeld gestraald natuursteen zoals graniet. 
  • Hoogglans: zwart daarin tegen lijkt harder doordat dit een hoog glans gehalte heeft en met meerdere lagen zelfs kan zorgen voor een glasachtige touch. Glas wordt overigens weer geassocieerd met hard. Een hoogglans finish zorgt wel voor een luxueuze en veelal sjieke uitstraling en komt mooi tot zijn recht wanneer er een accent moet worden gelegd. Denk aan plinten, kroonlijsten en deuren met profiel, omdat het die verschillen accentueert.

Durf te combineren. Nou oogt mat natuurlijk een stuk minder intens zwart dan hoogglans. Maar door met dit effect te spelen ontstaat er een bepaalde spanning. Door met het contrast in kleur te werken ontstaat er diepte en zorgt het daardoor voor dimensie in het interieur.

Interieur zwart - combinatie van materialen en gradaties

'Een schouwspel, wanneer je je volledig omringd in een zwart interieur'. 

Zwart in de basis van je interieur

Naast items zoals woonaccessoires of meubels die al ietwat gewaagder zijn, kun je er natuurlijk ook voor kiezen andere elementen in de ruimte van de kleur zwart te voorzien. Denk aan kozijnen, deuren of een complete wand of plafond. Houdt er rekening mee dat zwart in principe verkleint op het oog, denk bijvoorbeeld bij een zwart plafond dat het optisch lager, dus kleiner lijkt ook. Maar ondanks dat een zwart oppervlak optisch kleiner lijkt, zorgt zwart ook voor een podium of een omlijsting. Denk aan wat het bijvoorbeeld doet wanneer kunst of een foto omlijst wordt in het zwart. Of misschien is het je al eens opgevallen wat een zwart kozijn doet? Vind je ook niet dat het lijkt alsof je kijkt door een frame naar buiten, waardoor het lijkt dat het is ingelijst en/of gekaderd?

'Black is modest and arrogant at the same time. Black is leasy and easy - but mysterious'.

[Photo via Pinterest]

zwarte wand - interieur

Heb jij het lef voor een compleet zwart interieur? Of wil je een zwarte keuken? Of ga je liever voor minder gewaagd? Zwart in combinatie met andere kleuren? Zwart gaat hand in hand met andere kleuren voor een interessant kleurenspel. Lees hier verder.

Gerelateerde blogartikelen

Trendkleur Tranquil Dawn 2020

De trendkleur Tranquil Dawn is uitgesproken en uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2020.

Lees verder

We gaan naar binnen - woontrends herfst/winter

De herfst heeft zijn intrede gedaan en de winter die daar op volgt staat voor we het weten voor de deur. Tijd om uw interieur extra aandacht te geven omdat we naar binnen gaan.

Lees verder

Beton-Ciré in je interieur

Zie hoe een betonlook is gecreëerd door de applicatie van beton-cire.

Lees verder

Beton Ciré: toegankelijk, toepasbare betonlook

Met Beton-ciré creeër je gemakkelijk een betonenlook. De mogelijkheden zijn oneindig, zo laat Beton-ciré zich appliceren op de vloer, wanden en meubels.

Lees verder