Zwembad in de tuin

Wij dagen je uit om te gaan voor een zwembad in je achtertuin, want hoe groot of klein deze ook mag zijn de mogelijkheden zijn oneindig. Een zwembad is wat ons betreft een eye-catcher in jouw achtertuin. 

Wij hebben de mooiste voorbeelden op Pinterest voor je verzameld om je te overtuigen, maar ook enkele tips waar je rekening mee dient te houden en je al vast op weg te helpen om je plannen te realiseren.

[Photo via Pinterest: @COCOON]

zwembad piazzo

  "Kleine tuin of piazzo? In de foto zie je dat het óók klein kan"    

Buget

Een variërend budget van een luxe, high-end zwembad tot een budget zwembad. Vergeet ook niet dat u rekening dient te houden met het onderhoud t.b.v hygiene en o.a electra etc.         

zwembad

Vloeiende zwembadrand

[Inspiratie via Pinterest]

Water

[Photo via Pinterest@gardendecoration]

De basisstructuur:

De eerste stap is het kiezen van de vorm en de keus voor materiaal d.m.v een bekisting van bijvoorbeeld L-elementen/keerwanden of betonblokken die vervolgens voorzien worden van een betonvloer. Maar ook om te zorgen dat uw zwembad wordt afgewerkt zodat deze waterdicht is met bijvoorbeeld: zwembadfolie, polyester of componten verf oftewel waterdichte verf. Dit zijn enkele voorbeelden.

-

Ga eens voor sfeervol en duurzaam: natuursteen

Natuursteen om het zwembad geeft een luxueuze uitstraling en matcht perfect in vele tuinstijlen, modern tot robuust en natuurlijk. Natuursteen heeft de eigenschap dat het in dusdanig verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is omdat het materiaal zich gemakkelijk laat bewerken. Zowel betreft het uiterlijke aspect als de praktische vereisten.

hardstenen zwembadrand 

[Inspiratie via Pinterest]

Afwerkingen

Door natuursteen verschillend af te werken veranderd het materiaal niet alleen qua tint (kleur) maar ook komen de natuurlijke tekeningen, zoals aders en fossielen meer naar voren. Het aspect waarom dit materiaal een populair product is, zowel binnen als buitenhuis. 

Een praktisch voorbeeld hiervan is het stralen van natuursteen. Deze afwerking waardoor het oppervlakte stroef wordt en de zwembadrand minder tot nauwelijks nog glad wordt wanneer deze nat is. Dit kan bij de meesten natuursteen soorten. Dit kan op verschillende manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt.

Hardstenen zwembadrand

hardstenen zwembadrand onder water

[Inspiratie via Pinterest]

"Het effect van dezelfde bewerkingen kan in steensoort verschillen doordat de ene steensoort minder poreus is en harder"

zwembadrand

Gezoet:

Wordt natuursteen behandeld zodat deze meer gaat glanzen, gezoet wordt dit genoemd. Het proces bestaat uit het (nat) schuren en polijsten waarbij de steen dusdanig glad wordt. Door de variaties hierin zijn er verschillende kleurgradaties in gezoet hardsteen verkrijgbaar. Zo is licht gezoet minder gepolijst en lichter van kleur in tegenstelling tot zeer gepolijst natuursteen, wat dieper en donkerder van kleur is. Hoe gezoeter het oppervlak hoe zichtbaarder slijtsporten en krassen kunnen zijn. 

Stralen: 

Over het praktische aspect hebben we het gehad, het oppervlak wordt stroef, maar wat doet dit met het uiterlijk? Een natuurstenen oppervlak krijgt door stralen een geschuurd uiterlijk. Hier komt geen schuurpapier aan te pas wat je zou denken maar wordt onder hoge druk bespoten. Dit gebeurd met mineralen (soms) in combinatie met water. Al eens gedacht aan het toebrengen van aan antisplit patroon d.m.v strepen?

Gevlamd:

Burn let it burn... vlammen of branden is een wat grofere afwerking door het gebruik van een vlam. Er worden letterlijk deeltjes van het oppervlak weg gevlamd en door de hitte verschijnen er breuken, door vervolgens dit in no-time weer af te koelen met water wordt het effect nog extremer en ontstaat er in vele gevallen een breuk oppervlak.

Een hete vlam laat deeltjes van het steenoppervlak afspringen door extreme uitzetting verschillen. Door daarna de steen snel af te koelen met water springen er vervolgens nog grotere deeltjes weg. Zo ontstaat een breukoppervlak.

Gebouchadeerd: 

Deze vorm van afwerken gebeurd met enig grof geschut. Dit gebeurd door het oppervlak te bewerken met een stevige hamer met puntjes. Dit kan in verschillende gradaties worden toegepast. Denk aan fijn, middel, grof en zowel machinaal als handmatig. Bij handwerk kan dit ook plaatselijk of gedeeltelijk aangebracht worden.

Borstel:

Borstellen wordt vaak als na-behandeling toegepast op een ruw bewerkt oppervlak. Voorafgaand aan het borstellen is dit oppervlakte gevlamd of gebouchardeerd. Maar waarom nog een tweede afwerking? Dit om het ruwe oppervlak ietwat te laten glansen d.m.v de borstels.

De mogelijkheden zijn oneindig, het budget misschien al wel niet...

Geïnspireerd geraakt? Of meer inspiratie nodig? Kijk op ons Pinterest account.

Gerelateerde blogartikelen

Je eigen tuin ontwerpen  

Voor het ontwerp van een tuin kun je een tuinarchitect inschakelen, je kunt ook zelf een tuinontwerp maken.

Lees verder

Van keerwand tot L-Element

Beton is niet alleen trendy, maar ook ontzettend praktisch. Je vindt het in allerlei kleuren, maten en variaties.

Lees verder

Over Home Meets Nature

A home without plants is just a house. Fraai je omgeving op met groen! En als dat dan ook nog vers van de kweker is. Ook wij bieden planten en producten online aan in onze webshop.

Lees verder

30 handige bouw & interieur tips!

Gaat u verbouwen? Voor het beste resultaat en om vervelende situaties te voorkomen, hebben we 15 tips voor u om uw verbouwing zo soepel en prettig mogelijk te laten verlopen.

Lees verder