Cortenstaal kantopsluiting

Iedereen weet dat staal en ijzer niet samengaan met vocht en dat er dan roestvorming ontstaat. Tenzij het roestvrij staal is kan het nog wel gebruikt worden voor toepassingen buiten, maar aan te raden is om staal dat niet het kenmerk roestvrij staal heeft niet te gebruiken in uw tuin of elders buiten. Een mysterieuze uitzondering daarop is Cortenstaal. Dit staal bestaat uit een legering van verschillende soorten metalen, waarbij het roesten geen beletsel vormt om het te gebruiken voor...
Sorteren op:

Iedereen weet dat staal en ijzer niet samengaan met vocht en dat er dan roestvorming ontstaat. Tenzij het roestvrij staal is kan het nog wel gebruikt worden voor toepassingen buiten, maar aan te raden is om staal dat niet het kenmerk roestvrij staal heeft niet te gebruiken in uw tuin of elders buiten. Een mysterieuze uitzondering daarop is Cortenstaal. Dit staal bestaat uit een legering van verschillende soorten metalen, waarbij het roesten geen beletsel vormt om het te gebruiken voor toepassingen die normaal niet voor dit materiaalsoort geschikt is. Het kan gebruikt worden in uw tuin, maar het wordt ook wel eens gezien als gevelbekleding voor woningen en gebouwen.

Wat is cortenstaal?

Dit materiaal bestaat uit een mengsel van gewoon staal, koper, chroom en zin. Corten is een samenvoegsel van twee Engelse woorden: ‘cor’ staat voor corrosion resistant en ‘ten’ staat voor tensile strength. Hiermee wordt direct aangegeven wat de belangrijkste kenmerken van het staal zijn: Er is een verhoogde weerstand tegen roestvorming en corrosie en er is een verhoogde treksterkte. Wanneer het staal is geplaatst zal het na verloop van tijd net als gewoon staal beginnen te roesten. Dit hoort ook zo, want na enkele maanden roesten zal de roest beginnen te kristalliseren. De laag roest hecht zich vast op het staal en vormt zo een beschermende laag. Deze laag wordt een patinalaag genoemd en zorgt ervoor dat zuurstof geen toegang meer tot het staal heeft en zal er geen oxidatie meer plaatsvinden. Vervolgens krijgt het staal na verloop van tijd zijn typische oranjebruine kleur, wat esthetisch juist zeer bewonderd wordt. Hierdoor is het zeer geschikt voor gevelbekleding en krijgen gebouwen een hypermodern uiterlijk. Ook wordt cortenstaal veel gebruikt in de kunstwereld voor het bouwen van sculpturen. Wederom worden de eigenschappen van het staal en de gevormde kleur bij kunstsculpturen zeer gewaardeerd. In 1932 werd deze tot dan toe nieuwe staalsoort uitgevonden en gepatenteerd en kreeg het de naam COR-TEN.

voordelen van cortenstaal

De kleur die zich in de loop der tijd bij dit staal vormt mag als het grootste voordeel gezien worden. Wanneer u een gebouw met een dergelijke gevelbekleding vanuit de verte nadert, dan lijkt het alsof de gevelbekleding bestaat uit houten platen. De kleur zorgt ervoor da het gebouw een houtlook krijgt maar krijgt ook te maken met verschillende kleurschakelingen. Bij zonnig weer is het staal fel oranjebruin, terwijl het bij regen een meer donkerbruine kleur aanneemt. Het staal is gemiddeld 3 tot 5 millimeter dun. Dit is voor gevelbekleding ideaal om een hele dikke muur te voorkomen. Ook om ecologische redenen kan het slim zijn om deze staalsoort te gebruiken. Het heeft namelijk geen onderhoud nodig. Er hoeft namelijk geen schadelijke corrosie beschermlaag aangebracht te worden want het staal beschermd zichzelf. Als eenmaal de patinalaag is gevormd zal roest en corrosie geen kan meer krijgen om tot de onderste laag staal te komen.

Toepassingen in de tuin

Vind u de kleur van cortenstaal ook zo mooi, dan kunt u dit ook in uw eigen tuin gebruiken als bijvoorbeeld een zeer fraaie kantopsluiting van uw gazon, bloemenperk, tuinpad of terras. Dit zal absoluut een zeer unieke uitstraling aan uw tuin geven. De standaardmaat voor een kantopsluiting van dit staal is 3 meter lang, een hoogte van 15 millimeter en een dikte van 3 millimeter. Per 3 meter heeft u nog wel 5 ankerpennen nodig die ook in deze staalsoort zijn uitgevoerd en u de kantopsluiting gemakkelijk kunt plaatsen. Om vervolgens de verschillende lengtes kantopsluiting met elkaar te verbinden, gebruikt u een koppelplaat. Eenmaal aangebracht laat u het staal rustig roesten, want na verloop van tijd heeft het zijn patinalaag gekregen met de schitterende oranjebruine kleur.