Productinhoudelijke vragen

Hieronder vindt u productinhoudelijke informatie en uitleg over specifieke producten en categorieën. 

Meer informatie over de maximale en mogelijke belasting van lateien. Check dit altijd! 

expand_more expand_less

Hier vindt u meer informatie over de belastingtabellen voor de volgende baksteen- en betonlateien:

1. Belastingstabellen baksteenlateien samenwerkend, klik hier

 • Standaard latei 9 cm
 • Standaard latei 10 cm
 • Standaard latei 12 cm
 • Standaard latei 14,5 cm
 • Standaard latei 17,5 cm

2. Belastingstabellen betonlateien samenwerkend, klik hier

3. Belastingstabellen betonlateien zelfdragend, klik hier

Raadpleeg voor de maximale toelaatbare belastingen en opmetselhoogte altijd deze belastingtabellen

Wat is een sponning?

expand_more expand_less

Een sponning is een rechthoekig gedeelte aan een van de kanten van een stuk beton, dat is uitgeschaafd of gefreesd. Een sponning vindt u bijvoorbeel bij de kantplanken. Deze kunt u met of zonder sponning bestellen.  

Hoeveel grind heb ik nodig?

expand_more expand_less

Bent u van plan om grind te storten en wilt u weten hoeveel grind u nodig heeft, dan is dat allereerst afhankelijk van waar de grind wordt gestort. Dit beinvloedt namelijk de hoeveelheid grind die per m2 gestort moet worden. Ook hangt het af van andere zaken zoals bijv. de toepassing van een worteldoek bij grind in de tuin.

Algemene berekening

Wanneer u een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen moet u uiteraard weten welke hoeveelheid u moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split u nodig heeft, heeft u de volgende gegevens nodig.

 • Lengte in strekkende meters
 • Breedte in strekkende meters
 • Aan te vullen hoogte in meters

De lengte vermenigvuldigt u met de breedte. U heeft nu het aantal vierkante meters (m2). Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt u met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld:

U heeft een voortuin van 4m bij 5m. Deze wilt u gaan bedekken met 5cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doet u het volgende: 4m x 5m = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. U heeft dus totaal 1m3 grind of split nodig voor uw voortuin in dit geval.

Grind per m2 - Dak 

U kunt grind storten in uw tuin, op een pad of op een plat dak. In het laatste geval moet u rekening houden met het gewicht, want de grind moet het dak beschermen en zeker niet beschadigen. Grind zorgt er voor dat wind geen vat krijgt op de bitumen of op het lood en draagt dus bij aan de levensduur van uw dak. De vraag is echter of uw dakconstructie bestand is tegen het gewicht van het grind. Neem bij de berekening van het totale gewicht altijd iets meer gewicht, want in de loop van de tijd hechten allerlei blaadjes, zaden, veertjes, papiertjes en dergelijk aan het grind, waardoor het gewicht toeneemt. In principe wordt bij een dak uitgegaan van circa 3 tot 4 centimeter grind. Dus hebt u 20 m2 dak te bedekken, dan hebt u 20 x 0,03 = 0,6 m3 grind nodig. Voor iedere centimeter extra geldt dat er dus 0,2 m3 bij komt. Uitgaande van het doorsnee gewicht van zo'n 1500 tot 1600 kilo per m3, komt het totaalgewicht bij 0,6 m3 op 900 kilo en bij 4 centimeter dus circa 1200 kilo.

Grind per m2 - Tuin

Neemt u grind voor uw tuin of voor een pad, dan is de hoogte minimaal 5 cm, maar kan ook iets meer zijn, geheel afhankelijk van de ondergrond. Zo kunt u bij een zachte ondergrond, denk aan zand, beter 6 cm nemen, terwijl op een lemen ondergrond 5 cm toereikend is. Om te berekenen hoeveel grind u nodig heeft, meet u de lengte en de breedte van het op te vullen stuk. Leg de beide maten vast in meter. Vermenigvuldig daarna de twee getallen. Nu hebt u het aantal m2 vastgesteld dat u wilt opvullen. Vermenigvuldig dit met de hoogte, dus normaliter met 5 cm en u krijgt het aantal kuub dat u nodig heeft. Een voorbeeld: de lengte is 5 meter, de breedte 2 meter en u kiest voor een hoogte van 5cm. Dan wordt dat dus 5 x 2 x 0,05 = 0,5 m3.

Andere zaken om rekening mee te houden in de berekening

U weet nu hoe u kunt berekenen hoeveel grind per m2 u nodig heeft. Dit is de basale manier om het te berekenen. In de praktijk kan het goed mogelijk zijn dat u meer grind nodig heeft. Dat heeft te maken met het worteldoek dat u onder het grind legt om te voorkomen dat het gras en onkruid er binnen de kortste keren tussen staan. Om te voorkomen dat u het worteldoek ziet of dat het bij de eerste beste wat stormachtige wind bloot komt te liggen, wordt aanbevolen om een iets dikkere laag grind te storten. Ga daarbij uit van een dikte van 6 centimeter. Bij een zachte ondergrond zal de onderste laag grind in de grond vast gaan zitten. Hier is het handig om later de grind iets aan te vullen. Let wel, is de grind te hoog, wordt het lopen bemoeilijkt. Kortom de vuistregel is dat u

 • Bij een platdak 3 tot 4 cm dikte neemt per m2
 • bij een pad of veldje 5 tot 6 cm
 • bij een zachte ondergrond 6 cm

Wij hopen dat u nu een duidelijk beeld heeft hoeveel grind u nodig heeft. Wilt u daadwerkelijk grind bestellen of bekijken welke soort grind er zijn, bekijk dan gerust onze pagina over grind

Hoeveel mm voeg moet er tussen de producten en/of muur gelaten worden?

expand_more expand_less

U houdt 5-10 millimeter voeg aan.

Waar kun je de voeg tussen de producten en/of muur mee opvullen?

expand_more expand_less

Met flexibele kit welke in de bouwmarkt verkrijgbaar is.

Waar moeten de betonproducten in gelegd worden?

expand_more expand_less

Gebruik hiervoor montagemortel. Deze kunt u ook bij ons bestellen.

Wat wordt er verstaan onder maatwerk?

expand_more expand_less

Producten, die besteld worden op de gewenste lengte, in de gewenste kleur, met/zonder verstek/omloophoek zien wij als maatwerk producten. Deze producten kunt u direct op onze website configureren, u krijgt dan meteen de prijs te zien, waarna u ze kunt bestellen. U kunt dan bijv. uw gewenste lengte invoeren, de prijs wordt bepaald en u kunt het product met de betreffende afmetingen aan uw mandje toevoegen.
Mocht een product niet in ons assortiment zitten, dan kunnen we dit veelal wel maken en ook dit beschouwen wij als maatwerk. 

Wat is verstek?

expand_more expand_less

Onder verstek wordt in het algemeen een niet-haakse hoek bedoeld. In de meeste gevallen is het een hoek van 45°. Als men in een constructie een hoek van 90° wil maken (bijv. 2 raamdorpels die in een hoek op elkaar dienen aan te sluiten) dan kan men dat doen door de raamdorpels onder verstek te maken (dus onder 45°) en deze twee delen tegen elkaar te zetten.

Wat wordt er verstaan onder verstek links/rechts en inwendig/uitwendig?

expand_more expand_less

Onder verstek wordt in het algemeen een niet-haakse hoek bedoeld. In de meeste gevallen is het een hoek van 45°. 
Links of rechts wordt bepaald aan de hand van het product zoals deze verwerkt gaat worden in de constructie. Dus heb je een raamdorpel in de constructie zitten en je kijkt recht op de voorkant van de raamdorpel, dan bepaal je zo links of rechts.
Inwendig of uitwendig wordt bepaald aan de hand van de hoek waar de producten in verwerkt dienen te worden. Is het een binnen hoek en gaan de producten de hoek in, dan praat je over inwendig. Gaan de producten de hoek om dan praat je over uitwendig. 

Zie hieronder voorbeelden van verstek links/rechts en inwendig/uitwendig bij raanmdorpels en muurafdekkers

Voorbeeld raamdorpels:

VBIL = Verstek inwendig links
VBIR = Verstek inwendig rechts
VBUL = Verstek uitwendig links
VBUR = Verstek uitwendig rechts

Voorbeeld muurafdekkers:

Wat is een omloophoek?

expand_more expand_less

Onder omloophoek wordt in het algemeen een hoek van 90° bedoeld. Als men in een constructie een hoek van 90° wil maken (bijv. 2 raamdorpels die in een hoek op elkaar dienen aan te sluiten) dan kan men dat doen door de raamdorpels met een omloophoek te maken en deze twee raamdorpels dan tegen elkaar te zetten.
Je kunt hierbij kiezen uit een omloophoek links OL of rechts OR (bij 2-zijdig aflopende muurafdekkers), een omloophoek binnen links OBIL of rechts OBIR en een omloophoek buiten links OBUL of rechts OBUR (bij raamdorpels, spekbanden, kantplanken en 1-zijdig aflopende muurafdekkers). Zie hieronder de voorbeelden 

          

   

Hoe kan ik de afmeting van een hoekstuk bepalen?

expand_more expand_less

Hieronder ziet u een afbeelding van een hoekstuk van bijv. een spekband. Om de afmeting van het hoekstuk te bepalen heb je dus de diepte/breedte (A) van de spekband nodig + 100mm. Stel de diepte/breedte (A) is 140mm dan wordt de afmeting van het hoekstuk dus 240mm x 240mm.

Dit principe geldt ook voor het bepalen van afmeting van de hoekstukken van andere producten.

Kunnen de producten beschermd worden tegen de weersinvloeden?

expand_more expand_less

Ja. Bewerk de producten met impregneer (ook te verkrijgen via de website).

Wat is impregneer?

expand_more expand_less

Beton is een natuurproduct. Om beton te maken wordt onder andere kalk toegevoegd aan het betonmengsel. Tevens wordt bij antracietkleurige elementen een kleurstof toegevoegd, om de antraciet kleur te krijgen.

Door weersomstandigheden en UV straling zal de kleurstof in de loop van de tijd vervagen/verminderen. Tevens kan de kalk op het oppervlak van de elementen worden zichtbaar, door vochttransport in het element. (het water verdampt aan de oppervlakte, wanneer de elementen nat zijn).

Om de uitbloei van kalk tegen te gaan kunnen de elementen worden geïmpregneerd. Hierdoor wordt de toplaag afgesloten en kan kalk in mindere mate naar buiten toetreden. Impregneer is te verkrijgen via de website.

Hoe lang biedt impregneer bescherming tegen de weersinvloeden (water, vorst)?

expand_more expand_less

Het impregneermiddel slijt er door weersomstandigheden in de loop van de jaren wel weer af. Hierdoor zullen de elementen periodiek opnieuw moeten worden geïmpregneerd. Impregneer is te verkrijgen via de website.

PS: Bij antracietkleurige elementen zullen verkleuringen veel beter zichtbaar zijn, dan bij grijze elementen.

Wat voor effect heeft impregneer op het product?

expand_more expand_less

Naast het feit dat het bescherming biedt tegen de weersinvloeden wordt het product ook meer glanzend dan zonder impregneer.

Wanneer dien je te impregneren en kunnen er daarna nog reparaties gedaan worden?

expand_more expand_less

Je kunt de producten na aflevering gewoon behandelen met impregneer. Hoe sneller hoe beter en hoe minder ze al in contact zijn geweest met de weersinvloeden.
Reparaties kunnen altijd nog uitgevoerd worden alleen blijf je dit wel altijd zien. Dit kunt u wel naderhand nogmaals impregneren. 

Wat zijn die roestvlekken in het beton?

expand_more expand_less

Het kan zijn dat er roestvlekken zitten in het betonnen element. Dit betreft vaak vervuiling van het toeslagmateriaal, zoals grind met ijzerverbindingen. Deze vorm van roestschade heeft geen consequenties voor de constuctieve eigenschappen van het beton. Het is puur esthetisch en niet 100% te voorkomen. Herstel is mogelijk door middel van het uitboren en daarna opvullen met reparatiemortel. Het reinigen van de door het roestwater vervuilde oppervlak vereist intensievere reinigingsmethoden, bijvoorbeeld met hogedruk of chemicaliën.

Wat is die blauwe gloed op het betonoppervlak?

expand_more expand_less

Blauwe gloed op betonoppervlak? Een echte kenner weet dat de beton is gemaakt met hoogovencement. De blauwkleuring is inherent aan hoogovencement of een mengsel van hoogovencement met portlandcement. Hoe donkerder de kleur hoe dichter het oppervlak en des te beter hebben de eigenschappen van het beton zich ontwikkeld. Een sterk blauw gekleurd oppervlak betekend voor beton met hoogovencement een hoge dichtheid·en een hoge weerstand tegen sulfaataantasting en een hoge weerstand tegen chloride indringing.

Vanuit esthetisch oogpunt is het de eerste tijd niet fraai, maar na verloop van tijd zal dit volledig verdwijnen.

Wat is die witte aanslag of kalkstreep op het beton?

expand_more expand_less

Witte aanslag of kalkstrepen? Dit betreft kalkuitbloei en is een chemisch proces. Ernstige kalkuitslag is niet fraai en het verwijderen is niet eenvoudig. Er zijn echter mogelijkheden om kalkuitslag mechanisch te verwijderen of met een zoutzuur oplossing, echter deze behandelingen zijn nooit 100% effectief en blijven de behandelde plekken door een afwijkende structuur toch nog zichtbaar. Het middel kan daardoor wel eens erger zijn dan de kwaal.

Raadzaam is om niets te ondernemen. Vaak zal blijken dat het betonoppervlak een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt en door blootstelling aan weer en wind binnen een jaar zelfs kan verdwijnen.