Hoeveel grind heeft u nodig per m2?

Bent u van plan om grind te storten en wilt u weten hoeveel grind u nodig heeft, dan is dat allereerst afhankelijk van waar de grind wordt gestort. Dit beinvloedt namelijk de hoeveelheid grind die per m2 gestort moet worden. Ook hangt het af van andere zaken zoals bijv. de toepassing van een worteldoek bij grind in de tuin. 

Algemene berekening

Wanneer U een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen moet U uiteraard weten welke hoeveelheid U moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split U nodig heeft, heeft U de volgende gegevens nodig.

  • Lengte in strekkende meters
  • Breedte in strekkende meters
  • Aan te vullen hoogte in meters

De lengte vermenigvuldigt U met de breedte. U heeft nu het aantal vierkante meters (m2). Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt U met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld:

U heeft een voortuin van 4m bij 5m. Deze wilt U gaan bedekken met 5cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doet U het volgende: 4m x 5m = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. U heeft dus totaal 1m3 grind of split nodig voor Uw voortuin in dit geval.

Grind per m2 - Dak 

U kunt grind storten in uw tuin, op een pad of op een plat dak. In het laatste geval moet u rekening houden met het gewicht, want de grind moet het dak beschermen en zeker niet beschadigen. Grind zorgt er voor dat wind geen vat krijgt op de bitumen of op het lood en draagt dus bij aan de levensduur van uw dak. De vraag is echter of uw dakconstructie bestand is tegen het gewicht van het grind. Neem bij de berekening van het totale gewicht altijd iets meer gewicht, want in de loop van de tijd hechten allerlei blaadjes, zaden, veertjes, papiertjes en dergelijk aan het grind, waardoor het gewicht toeneemt. In principe wordt bij een dak uitgegaan van circa 3 tot 4 centimeter grind. Dus hebt u 20 m2 dak te bedekken, dan hebt u 20 x 0,03 = 0,6 m3 grind nodig. Voor iedere centimeter extra geldt dat er dus 0,2 m3 bij komt. Uitgaande van het doorsnee gewicht van zo'n 1500 tot 1600 kilo per m3, komt het totaalgewicht bij 0,6 m3 op 900 kilo en bij 4 centimeter dus circa 1200 kilo.

Grind per m2 - Tuin

Neemt u grind voor uw tuin of voor een pad, dan is de hoogte minimaal 5 cm, maar kan ook iets meer zijn, geheel afhankelijk van de ondergrond. Zo kunt u bij een zachte ondergrond, denk aan zand, beter 6 cm nemen, terwijl op een lemen ondergrond 5 cm toereikend is. Om te berekenen hoeveel grind u nodig heeft, meet u de lengte en de breedte van het op te vullen stuk. Leg de beide maten vast in meter. Vermenigvuldig daarna de twee getallen. Nu hebt u het aantal m2 vastgesteld dat u wilt opvullen. Vermenigvuldig dit met de hoogte, dus normaliter met 5 cm en u krijgt het aantal kuub dat u nodig heeft. Een voorbeeld: de lengte is 5 meter, de breedte 2 meter en u kiest voor een hoogte van 5cm. Dan wordt dat dus 5 x 2 x 0,05 = 0,5 m3.

Andere zaken om rekening mee te houden in de berekening

U weet nu hoe u kunt berekenen hoeveel grind per m2 u nodig heeft. Dit is de basale manier om het te berekenen. In de praktijk kan het goed mogelijk zijn dat u meer grind nodig heeft. Dat heeft te maken met het worteldoek dat u onder het grind legt om te voorkomen dat het gras en onkruid er binnen de kortste keren tussen staan. Om te voorkomen dat u het worteldoek ziet of dat het bij de eerste beste wat stormachtige wind bloot komt te liggen, wordt aanbevolen om een iets dikkere laag grind te storten. Ga daarbij uit van een dikte van 6 centimeter. Bij een zachte ondergrond zal de onderste laag grind in de grond vast gaan zitten. Hier is het handig om later de grind iets aan te vullen. Let wel, is de grind te hoog, wordt het lopen bemoeilijkt. Kortom de vuistregel is dat u

  • Bij een platdak 3 tot 4 cm dikte neemt per m2
  • bij een pad of veldje 5 tot 6 cm
  • bij een zachte ondergrond 6 cm

Wij hopen dat u nu een duidelijk beeld heeft hoeveel grind u nodig heeft. Wilt u daadwerkelijk grind bestellen of bekijken welke soort grind er zijn, bekijk dan gerust onze pagina over grind