Planten

Wilt u een meer aangenamer woonklimaat creëren? U kunt uw interieur dan nog zo mooi en luxe aankleden, zonder een mooie plant, of zelfs meerdere, mist u toch iets. Planten brengen sfeer in uw woning en ook al heeft u geen groene vingers, als u de juiste soorten kiest, dan valt het onderhoud heel erg mee. En het aanbod is zeer divers.

Excuses voor het ongemak.

Planten voor zowel binnen als buiten

Wilt u in tropische sferen verkeren met een palmboompje? Of vindt u een mooie bladplant met weinig onderhoud juist ideaal voor u thuis? En ook voor buiten in uw tuin zult u beplanting moeten kiezen. Uw tuin zal door het vele groen uitnodigend zijn en uw tuin zal er veel natuurlijker en gezelliger uitzien. En niet alleen voor uw huis of tuin is beplanting noodzakelijk, ook in een kantoor kan beplanting zorgen voor een plezierige werksfeer.

De voordelen van planten

Betere luchtkwaliteit

Een gezonde luchtkwaliteit is zeer belangrijk in huis of kantoor. Dit kan voorkomen dat u te maken krijgt met bacteriën die in de lucht aanwezig zijn en kunt u ziektes voorkomen. Planten hebben de eigenschap dat zij schadelijke stoffen uit de lucht kunnen opnemen, waarbij kooldioxide uit de lucht wordt gezuiverd en de plant de luchtvochtigheid in de woning kan verhogen. Een plant kan ervoor zorgen dat er ook voldoende zuurstof in de ruimte wordt afgegeven.

Ook goed voor de mentale gezondheid

Mensen met huisdieren ervaren het ook: het in huis hebben van levendige organismen verhoogt het gelukzalige gevoel. Ook wanneer u geen huisdieren heeft, kunt u dit toch bereiken met planten. Het zou zelfs kunnen helpen tegen depressies en eenzaamheid.

Stressverminderend

Zowel voor beplanting in huis als in de tuin geldt dat het stressverminderend werkt. Stel u voor dat u na een drukke en stressvolle dag even tot rust komt in uw tuin tussen de vaste planten. U zult merken dat de stress van u afglijdt. Beplanting in een kantoor kan er juist voor zorgen dat u veel beter geconcentreerd en alerter bent.

Tegen allergische klachten en griepklachten

Vooral kinderen die in een beplante omgeving opgroeien lopen minder risico op het krijgen van chronische allergieën. Doordat de luchtvochtigheid door de beplanting wordt verhoogd zal ook de kans op griep, verkoudheid en verstopte neus afnemen.

Een plant kan een helende werking hebben

Een plant kan een geneeskrachtige werking hebben. Dit kan gaan om sap en bladeren ter genezing van brandwonden, maagklachten of bloeddruk. Nu zal niet iedereen zijn of haar kamerplanten hiervoor gebruiken, maar het geeft al wel aan hoe waardevol een plant in de woonkamer of tuin kan zijn.

Decoratie

Naast alle positieve eigenschappen die een plant op de gezondheid en gemoedsrust kan hebben, is een plant ook een fraaie decoratie. Of de plant nu in de woonkamer staat, een vaste plant in de tuin of op kantoor, het fleurt de hele ruimte op.

Soorten tuinplanten

Planten in de tuin zijn vaak vaste planten. Het kenmerk hiervan is dat ze niet verplaatst hoeven te worden en komen ieder jaar in de lente weer op. Een vaste plant kan dan ook uitstekend dienen als basisbeplanting voor een tuin. Natuurlijk zijn er talloze verschillende tuinplanten met verschillende eigenschappen en is de ene plant gevoeliger dan de andere plant. Een tuinplant die niet winterhard is bijvoorbeeld, kunt het beste in een pot in de tuin zetten. In de herfst en de winter kunt u de pot binnen zetten om de winter te overleven. Het winterhard zijn is dan ook een voorwaarde om een vaste plant in grond van uw tuin te zetten. Tuinplanten kunt u indelen in verschillende categorieën.

Bodembedekkers

Zoals de naam al aangeeft zijn bodembedekkers een soort planten die de bodem goed bedekken. Dit zal de plant vooral doen door een heel netwerk van wortels onder de grond te laten groeien en bovengronds veel bladeren laag over de bodem. Bodembedekkers zijn ideaal om te gebruiken om loze ruimte tussen beplanting op te vullen. U kunt ook bodembedekkers laten groeien om te voorkomen dat onkruid kans krijgt om tussen uw vaste planten te groeien. Dit scheelt u veel werk. Een nadeel kan wel zijn dat sommige soorten bodembedekkers de neiging hebben om te woekeren en ze tevoorschijn komen op plekken waar u dat liever niet heeft.

Klimplanten

Klimplanten zijn ideaal om te laten groeien op kale plekken, zoals een schutting. Een klimplant zal altijd in de hoogte groeien en op zoek gaan naar ‘houvast’ om overheen te groeien. Heeft u een mooi prieel dan kunt u daar een natuurlijk afdak over laten groeien met klimplanten of u kunt uw woning laten begroeien met klimplanten.

Borderplanten

Borderplanten zijn ideaal om te gebruiken als basisbeplanting voor uw tuin. Borderplanten worden meestal in groepjes bij elkaar neergezet. Hierbij moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid zon dat ze nodig hebben, de kleur en de verschillende periodes dat de borderplanten bloeien. Als u op de juiste manier borderplanten groepeert kunt u het gehele jaar profiteren van een bloeiende tuin.

Bladplanten

Een tuin kan eigenlijk niet zonder bladplanten. Vaste planten zullen namelijk nooit het gehele jaar door bloeien. Met bladplanten heeft u ook in de periodes dat beplanting niet bloeit een mooie groene tuin. Daarnaast zijn er ook nog bladplanten die bladeren hebben in andere kleuren.

Nectarplanten

Enkele nectarplanten kunnen de nodige levendigheid in uw tuin brengen. Op nectar komen vooral insecten, maar ook vlinders en vogels af. Hierdoor heeft u altijd een vrolijke en levendige tuin. U kunt ze in een border zetten als vaste plant, maar ook in een pot, zodat u ze ook op een ander locatie kunt zetten of zelfs binnen om te overwinteren.