Spuwers

Om te voorkomen dat er water op plaatsen blijft staan waar je dat liever niet wilt hebben kun je voor het afvoeren van overtollig water een spuwer installeren. Met een spuwer maak je een overgang in een object en leid je het water weg van dat object. Bij een object kun je denken aan je huis, je garage, maar ook je tuinhuis of overdekte veranda.

Sorteren op:

Praktische toepassing ten behoeve van afvoer van water bij diverse objecten

Essentie

Vroeger had je spuwers met een hoge esthetische waarde, zoals spuwers bij het dak van symbolische panden die heel sierlijk gemaakt waren. Je herkende hier vaak iets van de natuur in, zoals vissen, draken of andere dieren of elementen uit de natuur. Tegenwoordig vinden we de esthetische waarde nog steeds belangrijk, maar wil je wel een spuwer die past bij  het karakter van jouw object. Je vindt de spuwers van nu dan ook in veel strakkere en modernere vormen. Ook zie je dat een spuwer van materiaal is gemaakt dat tegen een stootje kan en lange tijd mee gaat. Ze zijn dus functioneel en duurzaam. Daarnaast vind je verschillende soorten spuwers voor jouw objecten.

Soorten

Je kunt verschillende soorten spuwers voor diverse locaties gebruiken. Zo heb je een spuwer plat dak en een spuwer dakgoot. Een spuwer dakgoot wordt geplaatst om het overstromen van je dakgoot te voorkomen. Dakgootspuwers zorgen er voor dat het water weg kan blijven lopen en hierdoor blijft je dakgoot functioneren. Ook krijg je spuwers voor het dak. Met deze spuwer zorg je ervoor dat er een opening in de rand van je dak is, waarmee je het water een richting geeft die weg gaat van je object. Als laatste vind je nog een spuwer plat dak. Hiermee zorg je voor een goede afwatering op je platte dak, waar je dat niet in de rand van het dak wilt doen. Bij de spuwer voor het platte dak houd je de rand van je dak dus intact.

Mogelijke effecten

Met het installeren van de diverse soorten spuwers voorkom je dat het water langs je gevel naar beneden stroomt. Dit kan – afhankelijk van de situering en de natuurlijke omgeving van je gevel – bij regelmatig overstromen namelijk het uiterlijk aantasten door kalksporen achter te laten bij het opdrogen. Ook kun je denken aan het ontstaan van groene vlekken op je gevel waar zich mossen vormen indien er weinig zonlicht aan die zijde van de gevel is.