Vijverranden

Met het aanleggen van een vijver brengt u levendigheid uw tuin in. Een vijver is niet alleen mooi om te zien, het trekt ook de nodige fauna aan die u anders misschien niet in uw tuin was tegengekomen. Insecten en vogels worden aangetrokken door het water en met waterplanten heeft u ook eens andere soorten planten in uw tuin. Een vijver aanleggen is niet altijd even gemakkelijk en u moet dan ook rekening houden met de verschillende onderdelen van een vijver, zoals de vijverranden. Het...
Sorteren op:

Met het aanleggen van een vijver brengt u levendigheid uw tuin in. Een vijver is niet alleen mooi om te zien, het trekt ook de nodige fauna aan die u anders misschien niet in uw tuin was tegengekomen. Insecten en vogels worden aangetrokken door het water en met waterplanten heeft u ook eens andere soorten planten in uw tuin. Een vijver aanleggen is niet altijd even gemakkelijk en u moet dan ook rekening houden met de verschillende onderdelen van een vijver, zoals de vijverranden.

Het belang van een goede vijverrand

De rand van de vijver is een zeer belangrijk onderdeel van de vijver. De rand bepaald namelijk de gehele uitstraling van de vijver. Maar de vijverrand is vaak wel een onderbelicht onderdeel. Vaak wordt de vijver aangelegd en wordt er achteraf pas nagedacht welke rand de vijver krijgt. Wilt u uw vijver goed aanleggen, dan moet u vooraf reeds weten welk soort rand uw vijver moet sieren. U moet namelijk al bij het uitgraven rekening houden met de rand. Een vijver is namelijk niet een gat graven en dan de rand aanbrengen, de rand moet volledig en naadloos in uw vijver integreren. Elk soort rand vergt een eigen werkwijze en daarbij hoeft u ook niet voor één soort rand te kiezen, maar kan uw vijver verschillende soorten randen hebben.

Niet alleen uit esthetisch oogpunt

Natuurlijk is de vijverrand ervoor om de vijver een fraaie afwerking te geven. De rand maakt de vijver af en pas bij een goed aangelegde rand kunt u spreken van een succesvol aangelegde vijver. Maar de rand is er niet alleen uit esthetisch oogpunt, het is ook noodzakelijk. Als u uw vijver heeft bekleed met vijverfolie, dan is het noodzakelijk dat het folie goed verborgen is. Niet omdat folie in het zicht onnatuurlijke oogt, maar ook omdat vijverfolie niet langdurig rechtstreeks in contact mag komen met uv-stralen. Het folie loopt meer risico om poreus te worden en kan scheuren. Voorwaarde voor een goed afwerkte rand is daarom ook dat vijverfolie niet meer te zien is.

Waar op letten bij het aanleggen van vijverranden?

Om succesvol een rand voor uw vijver te leggen, zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Begin niet te vroeg

Met het te vroeg aanleggen van de rand wordt bedoeld dat u reeds de randen aanlegt terwijl de vijver nog niet of niet niet geheel gevuld is. Dit kan ervoor zorgen dat het folie inclusief uw randen naar beneden getrokken worden. Als u de randen gaat aanleggen, laat uw vijver dan ¾ deel gevuld zijn met water. Het folie kan zich dan goed vormen en het water zal geen druk meer geven op de randen.

Een stevige en schuin aflopende vijverrandzone

Zoals u ongetwijfeld weet, worden de meeste vijvers trapsgewijs gegraven. De bovenste trede wordt dan vaak de vijverrandzone. Het is belangrijk dat dit een stevige zone wordt wat het folie goed kan vasthouden. Bij een niet stevige vijverrandzone kan het folie gaan schuiven. Laat de zone ook schuin aflopen. Als u de zone te verticaal graaft, loopt u risico dat stenen, keien en substraat in het diepere gedeelte van de vijver vallen.

Zwevende rand

Bestaat uw rand uit tegels, let u er dan op dat u een zwevende rand maakt. Dit houdt in dat u uw tegel voor een gedeelte over de vijver heen laat steken. U moet zelf bepalen hoe ver dit mogelijk is in uw situatie. Vooral als het vijverwater zakt, zal er op deze manier zo weinig mogelijk van het folie te zien zijn.

Soorten randen voor uw vijver

Er zijn verschillende soorten randen die uw vijver kunnen afmaken. Dit is vooral afhankelijk van de soort vijver u heeft en uw persoonlijke smaak. U bent niet gebonden aan één soort rand. U kunt een vijver uit verschillende delen laten bestaan, zoals een natuurlijk aangelegde vijver waar keien uw randen vullen en die doorloopt naar een modern gedeelte, waar u strakke natuursteentegels als rand gebruikt. Of u een rand aanlegt met keien of een rand met tegels, dit beïnvloed de wijze van hoe u uw vijver moet graven. Als u kiest voor een rand met keien, dan is het creëren van een vijverrandzone noodzakelijk. Gebruikt u natuursteentegels dan is een rechtopstaande rand voldoende, waar u de tegels overheen laat vallen. Naast keien en natuursteentegels kunt u ook kiezen voor houten vlonders of een natuurlijke rand met bijvoorbeeld bakken met waterplanten. Welke keuze u ook maakt, de rand bepaald het type vijver dat u heeft en hoe uw vijver gepresenteerd wordt.