Vloerkleden en tapijten

Gladde vloeren zijn momenteel best trendy. Vooral met de komst van de gietvloer is het industriële interieur met gladde betonlook vloer een trendsetter geworden. Hoewel een dergelijke vloer schitterend zal staan, vinden veel mensen zo’n vloer toch te steriel, te kaal en te kil. Dat blijkt ook wel uit de huidige populariteit van vloerkleden. Hoewel vloertapijten lange tijd minder populair waren, is het gebruik weer helemaal terug. Ongetwijfeld zal het ermee te maken hebben dat mensen toch behoefte hebben aan gezelligheid en warmte. Met de huidige grote keuzemogelijkheden is er ook ontzettend veel mogelijk en past een vloerkleed in vrijwel elk interieur.

Excuses voor het ongemak.

De voordelen van een vloerkleed

De belangrijkste reden om voor een vloerkleed te kiezen is de warmte die het brengt. Dit kan zowel in esthetisch opzicht, als letterlijk. Een gladde kale vloer kan kil overkomen. Met een kleed op de vloer verkrijgt de vloer direct een veel warmere uitstraling. Wanneer u geen vloerverwarming heeft, dan kan blootsvoets lopen over een gladde vloer niet als prettig ervaren worden. De vloer is te koud. Met een kleed kunt u gewoon genieten van warme voeten. U creëert met een vloerkleed ook een bepaalde sfeer. Niet alleen door het gebruikte materiaal en design, maar ook de plek waar u een kleed plaatst is belangrijk. Op een kale vloer kunnen meubels nogal los van elkaar staan. Dit kan mooi zijn als u dit ook wilt bereiken met uw interieur. Met een kleed op de vloer zorgt u juist dat de meubels met elkaar worden verbonden. Een groot voordeel van vloerkleden ten opzichte van vast tapijt, is dat u regelmatig kunt wisselen. U kunt uw kleed aan het seizoen aanpassen of aan de soort inrichting.

Hoogpolig of laagpolig?

Hoogpolig of laagpolig tapijt? U heeft er vast wel eens van gehoord, maar wanneer kiest u voor een hoogpolig of een laagpolig tapijt? Het is uiteraard afhankelijk van uw smaak, maar ook hoe u het kleed wilt gebruiken en waar het komt te liggen. Bij een hoogpolig tapijt zijn de polen doorgesneden, waardoor de draden omhoog staan. Dit geeft het kleed een weelderige en luxueuze uitstraling en voelt lekker warm en zacht aan als uw er overheen loopt of op gaat zitten. Een nadeel van hoogpolig tapijt is dat vlekken niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn. Hoogpolig is daarom niet aan te raden op plekken waar het kleed intensief gebruikt gaat worden. U kunt dan beter kiezen voor laagpolig tapijt. Laagpolig ziet er misschien wat minder luxe uit, maar het is wel veel praktischer. Vooral als u kinderen of huisdieren heeft, is het erg prettig dat vlekken uit een laagpolig tapijt gemakkelijk te verwijderen zijn.

Materiaal

Vloerkleden kunnen gemaakt zijn uit allerlei verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en eigenschappen. Het meest voor de hand liggende materiaal en van oorsprong altijd in vloerkleden gebruikt, is wol. Wol is zeer duurzaam en sterk materiaal, het voelt zacht aan en is waterafstotend. Met wol weet u zeker dat u kwaliteit in huis heeft. Wel is wol tegenwoordig een duur materiaal. Een goedkoper alternatief wordt momenteel gevonden in synthetische vloerkleden. Dit materiaal kan bestaan uit verschillende kunststofsoorten die kleurvast en vormvast zijn. Een nadeel is dat synthetische kleden er minder mooi en natuurlijk uitzien dan bijvoorbeeld een kleed van wol of andere natuurlijke materialen. Vanwege de prijs en het gemak van eenvoudig schoonmaken zijn synthetische kleden tegenwoordig wel heel populair. Dan zijn er ook nog ander soorten natuurlijke materialen, zoals katoen of jutte. Voor deze materialen wordt vaak gekozen in een interieur met een meer natuurlijke uitstraling.

Het design

Welk vloerkleed u ook kiest, u heeft keuze uit vrijwel elk soort design. Perzische tapijten zijn de klassieke kleden van hoge kwaliteit. Deze tapijten die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten kwamen, werden met de hand geknoopt en bestaan vooral uit puur wol. Tegenwoordig zijn er ook varianten van de Perzische tapijt te koop die bestaan uit andere materialen, om deze tapijten goedkoper te krijgen. Als u een authentiek handgemaakt Perzisch tapijt wilt aanschaffen, dan betaald u daar ook zeker een bepaald bedrag voor. Scandinavische tapijten zijn tegenwoordig ook heel populair. De kenmerken van een Scandinavisch tapijt zijn strak, simpel en efficiënt. Of u nu een vierkant of rond Scandinavisch tapijt aanschaft, de strakke lijnen, en het gebruik van sobere kleuren, maken dit tapijt juist tot iets speciaals. De klassieke gedachte dat Scandinavische tapijten dikke dierenhuidvachten zijn is allang achterhaald. Scandinavische tapijten behoren tegenwoordig helemaal tot de vloerkledenmarkt en zijn uitstekend toe te passen in moderne interieurs. Dan zijn er ook nog de zogenaamde design vloerkleden. Design is hierbij het hoofdkenmerk. Bij deze tapijten ziet u vooral heel veel kleur terugkomen, in streepmotieven, blokmotieven of andere bijzondere motieven. Deze design vloertapijten kunt u aanschaffen als u een bepaalde ruimte minder saai wilt maken. Het vloertapijt zal dan een ware blikvanger van deze ruimte zijn. Welk soort tapijt u ook gaat kiezen en uit welk materiaal ook, kleden voor op de vloer zijn tegenwoordig weer helemaal in en de keuze was nog nooit zo groot.