Wie wel eens door Lissabon gewandeld heeft, weet hoe opvallend weelderig de planten op de balkons daar groeien. Bijna op ieder balkon staan wel een aantal plantenbakken waaruit een bonte verzameling aan subtropische planten groeit, de straten zo groen kleurend dat het woord ‘urban jungle’ ineens een letterlijke betekenis krijgt. En Lissabon is niet de enige stad waarvan de inwoners al doordrongen zijn van de meerwaarde die een paar planten op je balkon kunnen bieden aan jouw leefgenot en dat van anderen. Denk bijvoorbeeld eens aan Singapore, een stadstaat die zo klein is dat het de hoogte in moét als het natuur in de stad wil hebben. Daar worden momenteel op de daken heuse ‘urban farms’ uit de grond gestampt, waar micro groenten in worden verbouwd, zodat de bevolking niet al het verse groente hoeft te importeren. Nederland loopt wat dat betreft nog een beetje achter. Als het aan ons ligt, brengen we daar echter zo snel mogelijk verandering in! Wat net als in Singapore hebben we in Nederland niet zoveel ruimte en kan het stadsgezicht best nog wel wat groen gebruiken. Draag jij ook je steentje aan het omtoveren van Nederland in de 21ste eeuwse variant van de hangende tuinen van Babylon? Met deze 5 tips voor planten op je balkon fleur je de buurt moeiteloos op, heb je ‘s zomers veel verse, zelfgekweekte groenten te eten en draag je ook nog eens je steentje bij aan een groenere en gezondere omgeving!
Hangende tuinen van Babylon in de polder: het begint bij één plant
Enerzijds ben je natuurlijk enthousiast over meer groen op je balkon, maar je vraagt je wellicht af of al die grote plantenbakken niet heel veel ruimte in gaan nemen? Je wilt je derrière natuurlijk wel kunnen keren als je zomers lekker in het zonnetje wilt zitten op je balkon. Gelukkig hoeft een levendig balkon niet veel ruimte in te nemen. Je moet er enkel voor zorgen dat je de dimensies optimaal benut. En dat doe je zo:
1. Hang een plantenbak over de balustrade
Ieder balkon heeft voor de veiligheid wel een railing of een balustrade. Dit geeft je een fantastische kans om je balkon stiekem iets groter te maken. Als je een grote plantenbak aan de buitenkant van de balustrade bevestigt, verminder je de loopruimte op je balkon met geen enkele centimeter. Dit is een goede manier om tot zo’n 25 centimeter extra tuinruimte aan je balkon toe te voegen. Een leuk trucje om ervoor te zorgen dat er aan de buitenkant van je huis meer groen zichtbaar is, is om in deze uitstekende plantenbak hangplanten te laten groeien. Wist je dat aardbeien ook kunnen hangen?
2. Gebruik de muur voor klimplanten
Voor klimplanten is deze houtenbak uitermate geschikt: De trellis houten spalken zet je dan tegen de muur waartegen klimplanten als paprika’s, komkommers of tomaten kunnen groeien. Het voordeel van het plaatsen van zo’n houten plantenbak tegen de achterzijde van het balkon, is dat deze geen zon blokkeert voor jou of voor de andere planten op je balkon. laat je klimmers dus als ‘achtervang’ optreden voor zonnestralen die anders verloren zouden zijn gegaan.
3. Vergeet de hoogte niet
Zeker als je ook nog te maken hebt met een balkon van een bovenbuur, is deze tip erg geschikt. Hang je plantenbakken op aan het balkon van je bovenbuur. Dit geeft een uiterst speels uiterlijk en zorgt er opnieuw voor dat geen loopruimte verloren gaat aan de leefruimte van je planten. Als er geen ander balkon boven het jouwe is, kun je altijd via de zijkanten van je balkon een balk over de lengte van je balkon laten gaan en hieraan de plantenbakken ophangen.
4. Zet de grote plantenbakken aan de zijkant neer
Grote, smalle plantenbakken, zoals deze, zijn uitermate geschikt voor de zijkanten van je balkon. Ze nemen amper ruimte in en geven een goede mogelijkheid tot het planten van bloemen die hangen noch klimmen. Dit is de plek waar je bijvoorbeeld worteltjes of radijsjes zou verbouwen, of simpelweg een mooie sierplant met een kleurrijke bloeiperiode.
5. Houten plantenbakken geven je balkon een rustiek uiterlijk
Beton met hout afwisselen is het laatste magische ingrediënt waarmee we ons kikkerlandje om gaan toveren in een sprookjesachtige wildernis. Het beton symboliseert de stenen, het hout de bomen en de planten het lommer. Met deze tips zou het iedereen moeten lukken om zelfs op de kleinste balkons toch nog aardig wat plantenperkjes tot bloei te laten komen - zonder dat dit je bewegingsvrijheid ook maar enigszins inperkt!