Alles wat je moet weten over beton

Wat is beton?

Beton is een bouwmateriaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw. Beton ontstaat uit een mengsel van cement, zand, grind (of andere korrelige materialen) en water. Dit mengsel kan in verschillende vormen en afmetingen in mallen worden gestort. Dit mengsel kan worden versterkt door het toevoegen van wapening, in de meeste gevallen wordt hier staal voor gebruikt. Het mengsel wordt vervolgens uitgehard door het te laten drogen.

Waar wordt beton voor gebruikt?

Beton wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor gebouwen, vloeren en muren maar bijvoorbeeld ook voor wegen, bruggen en tunnelsBeton kan ook worden gebruikt ter decoratie, denk hierbij bijvoorbeeld aan plantenbakken, betonnen meubels, muurafdekkers en bestrating.
Bij Sierbeton Online verkopen wij een ruim aanbod aan Beton voor functionele maar ook decoratieve doeleinden.

Wat zijn de voordelen van beton? 

Beton heeft meerdere voordelen zoals:
  • Duurzaamheid
  • Sterkte
  • Weinig onderhoud en daardoor minder kosten
  • Bied weerstand tegen brand
  • Kan goed weerstaan tegen weersinvloeden
  • Energiezuinig

Deze voordelen maken beton een veelzijdig bouwmateriaal dat geschikt is voor meerdere doeleinden.

Is beton brand bestendig?

Ja, beton brandt niet en is in hoge mate brand bestendig. Beton isoleert de warmte vrij goed en er komen bij verhitting van beton geen giftige dampen of rook vrij.
Beton kan de warmte absorberen en langzaam afgeven waardoor het een brand kan vertragen en voorkomen dat de brand zich snel verspreidt.

Hoelang gaat beton mee?

Beton kan erg lang meegaan, wel tientallen jaren en zelfs honderden jaren als het ook goed wordt onderhouden. Dit is echter wel afhankelijk van de omstandigheden waaronder het gebruikt wordt, dit hangt af van bijvoorbeeld de belasting die erop wordt uitgeoefend, de weersinvloeden en de kwaliteit van het betonmengsel. Als beton niet regelmatig wordt onderhouden kan het beton gaan barsten of brokkelen.
Beton is zeer sterk en duurzaam en kan ook bestand zijn tegen eventuele aardbevingen.

Weerbestendigheid

Beton is zowel geschikt voor binnen als buiten gebruik. Beton kan namelijk goed weerstaan aan weersinvloeden zoals regen, extreme temperaturen en wind.

Energiezuinigheid

Bij het gebruik van beton bij bijvoorbeeld het bouwen van een woning, kun je op de lange termijn op de energiekosten besparen. Beton kan namelijk warmte vasthouden en kan bijdragen aan een constante binnentemperatuur. Dit betekent natuurlijk dat er minder energie nodig is om de woning of het gebouw te verwarmen.

Maatwerk

Beton is erg veelzijdig en kan in verschillende vormen, maten en kleuren worden gestort.
Bij Sierbeton Online kan je bijvoorbeeld raamdorpels R2 bestellen in veel verschillende kleuren en maten, maar ook met omloophoeken. Naast deze raamdorpels hebben we nog een hoop andere artikelen die op maat gemaakt kunnen worden zoals: muurafdekkers en lateien.

Inspiratie nodig?

Bekijk ook onze lookbooks voor inspiratie en toepassing van producten in huis, interieur, tuin, hotel, restaurant of kantoor.