Lichtbronnen en licht

De juiste verlichting kiezen

Alvorens het aanschaffen van nieuwe verlichting is het verstanding om na te gaan waar de verlichting voor dient. Stel de juiste functie van de lichtbron per ruimte vast alvorens u verlichting koopt. De juiste verlichting speelt een belangrijke rol in zowel het interieur als in de tuin waar we steeds meer buitenleven Licht is niet alleen nuttig, maar ook sfeerbepalend. Al is het voor een compleet verlichtingsplan of het uitbreiden van lichtbronnen of een eye-cather in je interieur. Het investeren waard, aan u de keuze. Stel uzelf de volgende vragen alvorens u overgaat tot het aanschaffen van verlichting. 

Lume(n) your light

Lichtsterkte wordt tegenwoordig uitgedrukt in Lumen. Zo kan een hoger aantal lumen invloed hebben op het soort verlichting. Zo heeft functionele verlichting een hoger aantal lumen dan sfeerverlichting en is het wit licht in plaats van warm licht. Er zijn verschillende lichtbronnen die in elke ruimte van belang zijn. Verkrijgbaar in halogeenlampen en LED-lampen die beter zijn voor het milieu en minder energie gebruiken dan gloeilampen.

  • Algemeen: verlichting die het verschil maakt tussen het donker en licht. (spot, plafondlamp)
  • Fuctioneel: verlichting die ervoor zorgt dat een bepaalde taak of functie uitgevoerd kan worden. Zoals het lezen van een boek, waarbij je behoefte hebt aan meer lumen omdat i anders sneller vermoeide ogen krijgt. (leeslamp, spot)
  • Sfeer: verlichting die zorgt voor balans tussen algemeen en functioneel licht. Warm licht dat vaak aanstaat wanneer er sfeer wordt gecreerd. (schemerlamp of tafellamp) 
  • Accent: verlichting die een schilderij of een accessoire accentueert waar je oog naar toe word getrokken en letterlijk een spot krijgt. (spot)

Een goed voorbeeld van een ruimte waarin alle soorten verlichting van toepassing zijn is de woonkamer. Deze heeft meer dan één functie. Hier breng je de meeste tijd door alleen, met familie of vrienden. Een boek lezend op de bank of in die relaxte stoel of binge-watching. Bij lezen heb je behoefte aan een andere lichtbron dan wanneer je tv kijkt. Die prachtige plant in die grote pot wat een ware eye-catcher onder die spot.

Kies je lamp

Nadat je hebt vastgesteld welke functie de lichtbron dient te hebben en op welke plaats deze komt kunt u gaan kiezen tussen een wereld aan lampen. Ook wel armaturen genoemd in de designwereld. 

Hanglamp

Een lichtbunder geconcentreerd op een plek. De lampenkamp van ieder gewenst materiaal bepaald de licht intensiteit. Zo zorgt glas voor licht alom en een dicht kap voor diffuus licht, oftewel een kleinere lichtbundel. Zo hang je deze aangenaam op 56 cm boven een tafel. Speel met de hanglampen en kies voor een uitgesproken of juist ingetogen design.

Vloerlamp

Een verplaatsbare lamp geplaatst op een voet. Met een lampenkap of een opzichzelfstaande peer. een vloerlamp kan dienen als leeslamp bij de bank of als sfeerverlichting in een hoek van de ruimte.

Plafondlamp of spots

Een plafondlamp is net als de hanglamp bedoeld om aan het plafond te hangen en dient vaak als algemene verlichtingsbron. Denk bijvoorbeeld aan de plafonnière of plafondspotSpots kunnen vaak in het armatuur meerdere kanten gericht worden en kan daarom ook als accentverlichting worden gebruikt. Dit wordt vaak toegepast in winkels waarin gelijktijdig meerdere accenten worden gelegd.

Wandlamp

Wandlampen zorgen voor zacht licht en verlichten de wand en hoeken in iedere ruimte. Vaak is dit zacht licht en valt onder sfeerlicht. Niet flexibel doordat deze wordt gemonteerd aan de wand, waardoor de keuze vrijwel permanent is. Een armatuur met een mechanische dan kan worden uitgetrokken en in een richting kan worden gepositioneerd is hierdoor wel weer flexibel

Bureaulamp

Het woord zegt het al, een lamp op je bureau. Dit is een functionele lichtbron die het werken aangenamer maakt door het algemene licht te versterken in uw werkomgeving. Hierin is de lichtbron natuurlijk essentieel. Het handige aan deze lamp is dat deze verplaatsbaar is en vaak is te stellen qua richting. 

Trends

Botanisch

De lampen die binnen deze trend vallen zijn van materialen als hout, rottan en groene prints of denk aan een kroonluchter die deze trend een luxe bohemian stijl geeft. Wilt u verder met deze stijl mix dan met armaturen van harde materialen zoals plastic, glas of zwart staal. Dit past perfect thuis in een Botanisch interieur. Maak de look compleet met planten. Meer weten over planten? Lees verder in het blog over Home Meets Nature

Golden rush

It's in the name. Gouden armateuren in alle soorten en maten, overdadig of ingetogen aan de binnenkant van bijvoorbeeld een lampenkap of een gouden verlichtingssnoer. In elke woontrend toe te passen voor bijvoorbeeld een stijlvol en chique interieur door goudkleurige verlichting te combineren met moderne materialen, zoals marmer en beton.

Glas

Glas is een veel toegepast materiaal in de verlichtingsbranche doordat dit materiaal letterlijk in vele stijlen en vormen is te gieten. Verlichting designermerk Artemide heeft dit materiaal veel toegepast gedurend zijn bestaan en staat hier dan ook om bekend. Glas is tijdloos en keert vaak terug in interieurs, zoals in de seventies de bekende boogie lamp met glazen kap. Denk ook aan getint glas, spiegelend, glas met een kleurverloop of reliëf. Peert U hem ook? Denk hierbij aan de glazen lichtbron, eenvoudig hangend aan een snoer. Zowel functioneel toepasbaar of als sfeerlicht. 

Helemaal zin gekregen in het shoppen van verlichting? Shop dan nu in onze webshop. 

Inspiratie nodig?

Bekijk ook onze lookbooks voor inspiratie en toepassing van producten in huis, interieur, tuin, hotel, restaurant of kantoor.