Alle soorten en toepassingen van beton op een rij
Betonwoordenboek
Er zijn zoveel soorten beton en zoveel producten van beton, dat je soms door het bomen het bos niet meer ziet. Tegenwoordig is er dan ook ontzettend veel mogelijk met beton. Betonlook, betonciré, kleurbeton.. Wat is er allemaal op de markt en wat is er mogelijk? Welke termen worden er gebruikt binnen de betonwereld? En wat zijn de voor- en nadelen van elke oplossing? Hieronder vind je op alfabetische volgorde de diverse soorten beton, toepassingsmogelijkheden en de voor- en nadelen. Zo kunt u voortan meepraten wanneer het over beton gaat, maar nog veel belangrijker, u kunt de juiste vorm en het juiste product kiezen welke u nodig heeft. Mocht u nog een toepassing missen of alsnog een vraag hebben, neem gerust contact met ons op!
Wat is beton?
Voordat we gaan uitleggen welke vormen van beton er zijn, is het handig uit te leggen wat beton eigenlijk is. Beton is een steenachtig materiaal dat veel toegepast wordt als en in bouwmaterialen. Beton stamt al uit de tijd van de Romeinen, toen werd beton anders samengesteld. Tegenwoordig is beton samengesteld uit het bindmiddel cement en toevoegingen als zand, grind en/of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt. Beton is een erg sterk materiaal wat de tand des tijds goed doorstaat en waar enorm stevige constructies mee kunnen worden toegepast. Echter wordt beton steeds vaker ook toegepast als 'stijl', waarbij het beton zichtbaar gebruikt wordt in meubels, op vloeren en diverse producten. Hieronder een opsomming van producten en toepassingen, welke wij als sierbetononline.nl natuurlijk in de meeste gevallen ook leveren.
Aardvochtig beton
Voor de productie van bijvoorbeeld U-elementen, L-elementen, opsluitbanden, tegels, poeren of straatstenen.
Betonbanden
Betonbanden zorgen ervoor dat de bestrating opgesloten wordt zodat de bestrating niet verzakt. Ook kunnen ze gebruikt worden als afscheiding van een verhoogde border. Betonbanden worden ook wel opsluitbanden genoemd.
Betonciré
Wanneer beton gemengd wordt met hars, en vervolgens gewreven en gewaxt wordt, ontstaat er betonciré. Betonciré is flexibel, wordt handmatig aangebracht en wordt gebruikt op bijvoorbeeld vloeren, wanden, krukken en tafelbladen. Leverbaar in veel verschillende kleuren!
Beschermende coating betonvloer
Een epoxy coatingvloer beschermt een betonvloer tegen lekkage en slijtage.
Betonlook
Wanneer men het heeft over ‘betonlook’, gaat het om betonnen vloeren in woningen. Deze vloer wordt gegoten, is slijtvast en is gemakkelijk om schoon te houden.
Betonmortel, betonspecie, transportbeton
Betonmortel, ook wel betonspecie genoemd, is het onverharde mengsel van grind, zand, cement en water. De mortel wordt in een betonmortelcentrale gemengd. In de bouw wordt de specie vaak geleverd in een draaiende mengtrommel. Wanneer er water aan het mengsel wordt toegevoegd, start het verhardingsproces.
Betonverf
Betonverf is leverbaar in veel verschillende kleuren en zorgt voor een extra beschermingslaag op uw vloer. Ideaal voor in de garage dus om te voorkomen dat de vloer wordt aangetast door bijvoorbeeld olie of benzine. Ook kunt u de vloer in uw woning, in uw garage of op uw balkon een nieuwe look geven door een laag betonverf in een gewenste kleur aan te brengen. Bovendien is betonverf antislip en goed reinigbaar. Ook ideaal voor in de badkamer dus! Een gecoate vloer past extra goed bij woningen met een industriële uitstraling.
Betonlook laminaat
Wanneer u kiest voor betonlook laminaat kiest u voor zowel de voordelen van laminaat, als de voordelen van betonlook. Een laminaten vloer is een vloer die bestaat uit meerdere lagen laminaat. Laminaten vloeren zijn over het algemeen krasbestendig, en gaat lang mee (meerdere tientallen jaren). Betonlook geeft uw huis een unieke en strakke uitstraling. Wanneer u dus geen echt beton in uw huis wil, maar wel wil profiteren van de voordelen van de uitstraling van beton, kunt u kiezen voor betonlook laminaat.
Betonpoeren
Betonpoeren dragen het gewicht van een constructie over op de ondergrond. Betonpoeren worden dus gebruikt als fundering van bijvoorbeeld schuren, overkappingen of hekwerken.
Colloïdaal beton
Colloïdaal beton is uitermate geschikt voor onderwaterconstructies. Het ontmengt namelijk niet bij het storten in water. Colloïdaal beton bestaat uit de normale samenstelling van beton, inclusief een hulpstof (colloïden) om te voorkomen dat het beton onder water gaat ontmengen.
Composietsteen
Composietsteen bestaat voor een groot deel (95%) uit kwartsiet. Dit zijn kleine zandkorrels waar later polyesterhars aan wordt toegevoegd. Uiteindelijk wordt er onder hoge druk een stevige plaat gevormd. Composietsteen wordt vaak gebruikt voor achterwanden, tegels, keukenbladen en tafelbladen.
Gewapend beton
De wapening bij gewapend beton bestaat uit stalen staven die ervoor zorgen dat het bouwwerk bestand is tegen trekkrachten. Scheurvorming wordt beperkt door de wapening. De staven van de bewapening worden voorzien van ribbels om het staal en het beton optimaal te laten hechten. Wapeningsstaven zijn rond en variëren in diameter van ongeveer 1 cm tot 4 cm. Het beton beschermt de stalen staven tegen roesten.
Grind
Grind wordt gebruikt in en voor diverse toepassingen, maar vaak ziet men grind terug op daken, in de tuin en op oprijlanen en paden. Grind is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Een variant op grind is split, wat net wat andere eigenschappen heeft. Hier vind u diverse soorten grind. Veel mensen worstelen daarnaast met de vraag hoeveel grind per m2 nodig is. Deze vraag wordt op deze pagina beantwoord.
Hoge sterkte beton (HSB)
HSB verhardt snel waardoor een hoge bouwsnelheid mogelijk is. Hoge sterkte beton heeft een kubusdruksterkte van 65 N/mm2 tot 105 N/mm2 en wordt vaak gebruikt bij de bouw van bruggen of viaducten. HSB heeft een relatief hoog cementgehalte.
Jumboblokken
Jumboblokken, ook wel varkensruggen genoemd, worden vaak als afscheiding gebruikt. Jumboblokken worden vaak als inbraakpreventie geplaatst bij showrooms of als afzetting van een weg.
Kleurbeton
Beton hoeft niet grijs te zijn! Bij het productieproces kunnen pigmenten toegevoegd worden aan het betonmengsel, waardoor het eindproduct een andere kleur zal krijgen. Het beton wordt door en door gekleurd, waardoor er bij (kleine) beschadigingen geen kleurverschil zichtbaar zal zijn. Het mengen en verwerken van kleurbeton kost iets meer tijd dan bij standaard betonspecie. Meestal wordt er 2-5% aan kleurstoffen toegevoegd aan het mengsel om de specie te kleuren.
KOMO-certificering
KOMO is een Nederlands keurmerk dat binnen de bouw wordt uitgegeven. Wanneer de producent van het beton is voorzien van een KOMO-certificering wordt er gegarandeerd dat het beton voldoet aan de eisen van KOMO en een constante kwaliteit heeft.
Kunststofvezelbeton
Bij kunststofvezelbeton zijn er kunststofvezels verwerkt in het beton. De vezels versterken het beton en vergroten de brandwerendheid.
Lateien
Lateien worden boven openingen van ramen gebruikt om te zorgen voor een sterke overspanning. Hiermee wordt voorkomen dat het metselwerk gaat scheuren omdat de belasting verdeeld wordt over de latei.
L-elementen
L-elementen zijn simpelweg betonnen elementen in L-vorm. De L-elementen zijn leverbaar in verschillende afmetingen en worden vaak gebruikt in tuinen om een muur te bouwen of een terrasomheining te bouwen.
Lichtbeton
Wanneer de betonmortel een massa heeft van < 2.000 kg per m3 wordt het lichtbeton genoemd. Lichtbeton wordt vaak gebruikt bij funderingen en bij constructies die weinig gewicht kunnen dragen.
Montagemortel
Montagemortel of reparatiemortel wordt gebruikt om betonproducten te plaatsen of te monteren. Zelf goede montagemortel maken? Dan heeft u montagemortel en water nodig.
Opsluitbanden
Opsluitbanden zorgen ervoor dat de bestrating opgesloten wordt zodat de bestrating niet verzakt. Ook kunnen ze gebruikt worden als afscheiding van een verhoogde border.
Paalmutsen
Paalmutsen, ook wel penantafdekkers, betonhoedjes of afdekplaten genoemd, worden gebruikt om gemetselde muurtjes te beschermen. Bovendien zorgen de penantafdekkers voor een mooie uitstraling van het metselwerk.
Staalvezelbeton (SVB)
Staalvezelversterkt beton bestaat uit beton en staalvezels die verwerkt zijn in een betonmatrix. Deze matrix bestaat in eerste instantie alleen uit stalen staven of netten. Later wordt er betonspecie in de gietvorm toegevoegd. De matrix zorgt ervoor dat het beton zwaarder belast kan worden, en voorkomt dat het beton gaat scheuren.
Stapelblokken
Stapelblokken worden ook wel stapelelementen genoemd. Met stapelblokken kunnen onder andere afscheidingen en hoogteverschillen gebouwd worden. Ook worden de stapelelementen vaak gebruikt als sierbestrating.
Sponning
Een sponning is een rechthoekig gedeelte aan een van de kanten van een stuk hout, dat is uitgeschaafd of gefreesd. Sponningen, of groeven, zijn veelgebruikte termen in de houtbewerkingssector en kunnen voorkomen in het hout van een kozijn, deur, lijstwerk of eender welk ander soort timmerwerk. Wil je meer informatie, bekijk dan dit artikel over sponningen.
Traditioneel beton
Traditioneel beton moet verwerkt worden met behulp van een triltafel. Bij traditioneel beton is de kubusdruksterkte 5 - 55 N/mm2. In Nederland moet beton een KOMO-certificering hebben. Hierdoor wordt er een constante kwaliteit van het beton gegarandeerd.
U-elementen
U-elementen zijn betonnen elementen in de vorm van de letter U. De elementen kunnen voor veel verschillende soorten bouwwerken gebruikt worden. Zelf tuintafels, muurtjes, houtopslag of tuintafels bouwen? Er is heel erg veel mogelijk met betonnen elementen.
Ultra hoge sterkte beton (UHSB)
Ultra hoge sterkte beton heeft een kubusdruksterkte van 150 N/mm2 tot 200 N/mm2. Hierdoor kunnen vloeistoffen niet doordringen. UHSB wordt bijvoorbeeld gebruikt in de wegenbouw.
Vezelversterkt beton
Vezelversterkte beton is een composiet van betonmortel met vezels. Dit kunnen kunststofvezels, glasvezels, staalvezels of koolstof vezels zijn. De vezelfs versterken het beton en vergroten de brandwerendheid van het materiaal.
Vloeistofdicht beton
Bij vloeistofdicht beton zullen vloeistoffen niet doordringen in het materiaal. De vloeistoffen zullen dus op het beton blijven liggen en niet opgenomen worden.
Zelfverdichtend beton (ZVB)
Zelfverdichtend beton wordt tegenwoordig toegepast in de prefab betonindustrie. ZVB heeft een hoge vloeibaarheid en hoeft niet verdicht te worden. Hierdoor is het mogelijk om in gecompliceerde bouwwerken beton te storten.
Zeer hoge sterkte beton (ZHSB)
Zeer hoge sterkte beton heeft een kubusdruksterkte van 105 N/mm2 tot 150 N/mm2. De vuilaanhechting bij ZHSB is veel lager dan bij tradioneel beton.
Zwaar beton
Beton met een massa van > 2600 kg/m3 wordt zwaar beton genoemd. Zwaar beton wordt vooral gebruikt in funderingen en als tegengewicht bij bijvoorbeeld bruggen of andere grote constructies.
Openingstijden en contact
Geopend: Ma t/m vr 11.00u - 14.00u
E-mail: support@sierbetononline.nl