Ga je zelf iets bouwen? Bijvoorbeeld een terrasoverkapping in de tuin? Dan moet je rekening houden met de ondersteuning van het bouwwerk. Om te voorkomen dat het bouwwerk wegzakt in de grond of wegwaait bij een harde storm, moet je een fundering aanleggen. Deze fundering bestaat uit betonpoeren. Hoeveel poeren je nodig hebt en hoe groot deze moeten zijn, is afhankelijk van hoeveel gewicht deze moeten dragen.

Wat zijn betonpoeren?

Een betonpoer is, zoals de naam als zegt, gemaakt van beton. Betonpoeren zorgen ervoor dat het de kracht die een bouwwerk op de grond uitoefent goed verdeeld wordt en de druk verlegt wordt. Betonpoeren hebben een rechthoekige vorm die kan verschillen per poer. Zo zijn er bijvoorbeeld lange smalle betonpoeren, lage brede betonpoeren of betonpoeren die naar onder toe breder uitlopen. De afmeting van de poer is afhankelijk van de kracht die erop rust. Bij heel grote bouwwerken is het dus mogelijk dat er extreem grote betonpoeren gebruikt worden. Een andere functie van betonpoeren is dat deze voorkomen dat de palen van de overkapping in de natte grond staan en daardoor wegrotten. Vooral bij houten bouwwerken is dit het geval.

Een terrasoverkapping bouwen

Ga je een terrasoverkapping in je tuin bouwen? Dan is het belangrijk dat deze op een fundering van betonpoeren rust. Bestaat de overkapping uit drie palen, dan volstaan drie betonpoeren. Plaats de betonpoeren in de grond op de plek waar de paal van de overkapping komt te staan. Zorg ervoor dat de betonpoer stevig in de grond staat en niet kan wegzakken. Vaak wordt er onder de betonpoer nog een funderingstegel aangebracht. Voeg er dan een zak snelbeton aan toe en laat dit uitharden, om ervoor te zorgen dat de betonpoer stabiel staat. Monteer aan de onderkant van de paal van de terrasoverkapping de beslagset. Dit is de schroef waarmee je de paal in de betonpoer kunt vastdraaien. Wanneer de palen stevig op de betonpoeren bevestigd zijn, kun je de rest van de overkapping in elkaar gaan zetten.