Zorg voor een goede fundering met betonpoeren

Wat zijn betonpoeren?

Het lijkt een beetje een vreemde naam maar het is in principe een heel simpel ding. Een betonpoer is niets anders dan een stuk beton waar een paal van hout, staal of beton op geplaatst kan worden. Betonpoeren worden vooral veel gebruikt in constructies waarbij palen voor het bouwwerk worden gebruikt om de constructie te dragen. Je kunt de poeren vooral goed zien bij viaducten en bruggen waar men onder de kolommen enorme betonnen poeren heeft geplaatst waar de kolommen op geplaatst zijn.

Hoe plaats je poeren?

Betonpoeren kunnen in lijn maar ook in raster aangelegd worden. Het voordeel van het plaatsen in raster is dat de krachten beter verdeeld worden omdat de momentopname in dat geval vanuit verschillende richtingen zal komen. Wanneer de poeren in één lijn staan dan komen die momentopnames maar uit twee richtingen.

Wanneer worden ze gebruikt?

Betonpoeren worden nog steeds gebruikt om kolommen op te plaatsen die een constructie moeten dragen. Om de constructie beter te kunnen dragen worden er dan betonpoeren gebruikt waar de palen bovenop gezet worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de poer aan te brengen. Zo kan de poer direct op de ondergrond worden aangelegd maar ze kunnen ook verbonden worden aan de bovenkant van de funderingspalen.

De constructies waar poeren vaak voor worden gebruikt zijn

  • Terrasoverkappingen
  • Schuren
  • Carports
  • Garages
  • Viaducten
  • Bruggen

De afmetingen van de poer

Betonpoeren kunnen verschillende afmetingen hebben al naar gelang de kracht die de poer moet kunnen verdragen. Soms kunnen poeren wel diktes hebben van meer dan drie meter wat o.a. soms te zien is bij viaducten waar enorme betonpoeren zijn aangebracht aan de basis van de kolom om het viaduct te dragen.

Waar kan een particulier de poeren voor gebruiken

U kunt betonpoeren nodig hebben wanneer u een terras, overkapping, carport, een garage of een schuur wilt laten plaatsen op uw erf. Zelfs voor een simpele schuur van het hout kan het raadzaam zijn om een betonpoer te gebruiken om te voorkomen dat de constructie gaat verzakken.

Waar moet u op letten bij betonpoeren?

Het bepalen van de juiste maat voor een betonpoer is niet zo gemakkelijk. Het beste kunt de maten van uw constructie aangeven bij uw leverancier zoals sierbetononline.nl. Deze weet dan meestal wel te bepalen welke betonpoer u nodig heeft.

Inspiratie nodig?

Bekijk ook onze lookbooks voor inspiratie en toepassing van producten in huis, interieur, tuin, hotel, restaurant of kantoor.