Hout in de tuin
Er zitten er al enkele zonnige dagen op en de nodige zon uurtjes. Eén zonnige dag en we leven weer veel meer buiten in onze tuin of balkon: kortom het is tijd om de tuin in gaan en deze klaar te maken voor het buiten seizoen. Of u nou de complete tuin onder handen neemt met een geheel nieuw ontwerp of onderhoud pleegt. Hout is een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in een tuin en dan ook in menig tuin terug te vinden.
People, Planet en Profit
Houten materialen en producten die wij leveren zijn van duurzame kwaliteit met oog voor praktisch. Ook wij voeren producten met het FSC keurmerk, één van de grootste leveranciers van tuinhout in Nederland, maakt Hall op deze manier duidelijk concreet dit keurmerk te waarborgen met het vanzelfsprekend maken van FSC en bij te willen dragen aan de bescherming van bossen wereldwijd. www.fsc.nl
Als leverancier van houtproducten, vinden wij het vanzelfsprekend dat wij weten waar deze producten vandaan komen. Daarnaast is het voor ons belangrijk om ook in de toekomst houten producten te kunnen blijven leveren, om zo met oog op duurzaamheid ook ons steentje bij te dragen aan natuurbehoud en duurzaamheid.
Kenmerken van hout:
Hout is een natuurlijk materiaal met fraaie eigenschappen, zoals:
- Stevigheid
- Elasticiteit
- Geluidsisolatie
- Gemakkelijk te bewerken
- Natuurlijk karakter
Doordat hout een natuurlijk materiaal is heeft het ook de volgende eigenschappen:
- Zwellen, krimpen en scheurvorming: De luchtvochtigheid is van invloed op het volume van hout. Daardoor zwelt en krimpt het hout. Dit noemen we 'de werking' van hout.
- Hars: Het eerste jaar na de afwerking van het product kan er hars uit het hout komen.
- Merg: In het midden van de stam zit merg. Dit is het voedingskanaal van de boom. Soms wordt dit verward met houtrot.
- Noesten en vlammen: Deze zijn karakteristiek voor hout en geven ieder stuk hout een identieke uitstraling.
- Ruwe plekjes en randen: Door de specifieke structuur van hout kunnen er altijd ruwe plekken of randen blijven, zelfs na zorgvuldig schaven of frezen.
- Zoutvorming: Bij geimpregneerd houtkan het lijken of er zoutvorming aan de buitenkant van het hout optreed. Het gaat dan om hard dat door het impregnere een geel/groene kleur krijgt. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.
- Mini boorgaten (pinholes): Deze zijn veroorzaakt door kleine houtetende insecten. Voor het verwerken van de boomstam tot eindproduct zijn deze insecten gedood. Dit heeft niets te maken met houtworm.
- Schimmels en blauwe plekken: Keteldruk geimpregneerd hout wordt door het proces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw en schimmelaantasting ontstaan. Deze verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand worden weggeveegd. De schimmels zijn niet van invloed op de kaliteit en de sterkte van het hout.
- Gom: Hardhout bevat gom. Dit is een bruine substantie die door regen en warmte uit het hout vrijkomt. Het kan omliggende delen verkleuren.
De juiste houtkeuze voor buiten
Bij het kiezen van de juiste houtsoort dient u zich af te vragen, wat de functies zijn en het doel van het toepassen van hout.
Functionaliteit en uitstraling
Loungen en/of opbergen? Scheiden of afbakenen? Overloop-baar, dus toegepast als vloer zoals bij een vlonder of om schaduw creëren zoals bij een veranda of overkapping. Allerlei vragen die u alvorens u opzoek gaat naar tuinhout zich af moet vragen.
Functies:
- Loungen
- Spelen
- Eten
De basis vormgeven:
- Houten vlonder gebruiken als terras of steiger;
- Terrasoverkapping;
- Tuinhuisje of schuur;
- Opbergen (houtopslag), containerkast,
Inrichten:
- Tuinmeubilair
- Plantenbak
Houtsoort
Houdt in al uw keuzes rekening met de duurzaamheidsklasse én de specifieke kenmerken en eigenschappen van een houtsoort. Houdt rekening met onderhoud en het behandelen van het hout en hoeveel jaar het hout minimaal dient mee te gaan. Breng uw wensen duidelijk in kaart en baseer op basis daarvan de juiste houtsoort voor uw situatie. Wanneer u een basis wilt aanleggen maakt u andere keuzes dan wanneer u bijvoorbeeld houten tuinmeubilair aanschaft.
Lariks/douglas hout
Lariks/Douglas hout is een van de beste opties voor elk houtproject dat u wilt beginnen. Door haar duurzaamheid, sterkte en watervastheid is Lariks/Douglas hout zeer geschikt voor ieder project in uw tuin of buitenshuis. Door de watervastheid kan Lariks/Douglas buiten onbehandeld gebruikt worden. Echter wanneer er delen in de grond verdwijnen, raden wij u zeer aan om deze alsnog te behandelen. Als bescherming zou u kunnen kiezen voor bruinoleum.
In de loop der jaren zal Lariks/Douglas hout vergrijzen. Dit gaat niet ten koste van de levensduur van het hout. Mocht u de vergrijzing tegen willen gaan dan zou u het hout kunnen beitsen met transparante beits of een dekkende beits. Dit zal tevens de levensduur van het hout verlengen. Kortom, begin uw tuinproject met Lariks/Douglas hout om er jarenlang van te kunnen genieten.
- Duurzaam
- Sterk
- Watervast
- Levensduur 10 – 15 jaar
- Beitsen mogelijk
Geïmpregneerd hout
Geïmpregneerd hout voor in de tuin is veelal grenen- of vurenhout dat met een impregneermiddel is beschermd tegen schimmels en insecten. Evenals Larikshout vergrijsd ook geïmpregneerd hout. Wilt u dit tegengaan, dan dient u het hout te beitsen met transparante beits. Beitsen zorgt er tevens voor dat het hout ook beter beschermd is tegen vocht. Mocht u in het hout gaan boren of zagen, denk er dan aan om deze plekken opnieuw te impregneren, zodat de bescherming behouden blijft. Geïmpregneerd hout mag niet in water gebruikt worden. Wilt u een vlonder of steiger maken, dan heeft u hardhout nodig.
- Hout is beschermd tegen schimmels en insecten
- Beitsen mogelijk
- Levensduur 10 – 15 jaar
- Duurzaam
Hardhout
De meest stevige houtsoort voor buiten is hardhout. Hardhout vinden wij dan ook terug in de eerste duurzaamheidsklasse. Deze hoeft niet behandeld te worden en is daarmee zeer onderhoudsarm, waardoor ideaal voor buitengebruik. Evenals de voorgaande houtsoorten kan vergrijzing bij hardhout tegengegaan worden door gebruik te maken van een transparante beits. Hardhout valt wel in een iets hogere prijsklasse, maar dat valt meteen weg te strepen door de uitermate lange levensduur én het feit dat hardhout zeer onderhoudsarm is. Hardhout is zeer geschikt voor terrassen, schuttingen, tuinafzettingen, carports pergola’s en nog veel meer projecten.
- Duurzaam
- Zeer stevig
- Onderhoudsarm
- Levensduur langer dan 25 jaar
- Beitsen mogelijk
Duurzaamheid van je hout verlengen
Door het buitengebruik en toepassing van hout buiten krijgt deze heel wat te verduren. Van regenbuien tot het blootstellen aan de zon, wat het hout aantast. Hout is een natuurproduct wat leeft maar u kunt de duurzaamheid van u hout verlengen door het onbehandelde hout te behandelen/impregneren door middel van bescherming in de vorm van olie, beits, lak of verf.
Toepasingen
Vlonder
Vlonderplanken en vlonders kunnen u tuin een warme sfeer geven. Gaat u voor een vlonder met een luxe en strakke uitstraling, dan kunt u het beste kiezen voor Tropisch Hardhout. Wanneer u in de tuin meerdere toepassingen wilt maken van hout, is het mooi om gebruik te maken van één dezelfde houtsoort. Denk aan houtsoorten als eiken, Siberisch Lariks en Douglas die ook als buitenvloer kan worden toegepast.
Damwandconstructie
Heeft u een tuin aan het water en wilt u een damwandconstructie maken? Kies dan voor Tropische Hardhout. Deze houtsoorten zijn zeer duurzaam en dus uitermate geschikt voor direct bodemcontact.