Haardhout opslaan met U-elementen

Het aansteken van de haard in de winter of een knisperende vuurkorf op een zomeravond.. Een vuurtje geeft direct sfeer en heeft iets magisch. Om mooie vlammen te krijgen, zonder veel rook, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste houtsoort met een goede vochtigheidsgraad. Stukken hout van ongeveer 7 cm dik en 35 cm lang branden het beste. Wanneer het hout nog te nat is, zal de haard of de vuurkorf erg gaan roken en zal het vuur gaan sissen. Ook levert te nat hout minder warmte dan goed gedroogd hout. Om te zorgen voor een eigen voorraad brandhout, is het belangrijk om het hout goed op te slaan. Het drogen van haardhout kost tijd. Dat opslaan en drogen kan met u-elementen.

Hoe lang moet haardhout of hout voor de vuurkorf drogen?

De algemene regel geldt: hoe harder het hout, hoe langer het moet drogen. Hieronder vindt u de droogtijd per houtsoort:

  • Dennen en populieren: ongeveer 1 jaar drogen
  • Els, Es, Naaldbomen en zachte loofbomen: ongeveer 1,5 jaar drogen
  • Esdoorns, Fruitbomen, Iepen, Meidoorns en Vlieren: ongeveer 2 jaar drogen

Houtopslag om hout te laten drogen

Het hout mag alleen binnen opgeslagen worden als het écht droog is (vochtpercentage onder de 20%). Hout mag ook niet te lang binnen liggen, dan droogt het te erg uit. Te droog hout brandt heel snel weg. Er wordt aangeraden om het hout maximaal 2 dagen voor het aansteken van de open haard binnen te leggen. Het meten van de houtvochtigheid kan met een houtvochtmeter, die zijn al vanaf 20 euro verkrijgbaar. Een vochtpercentage van 15% is perfect voor een goed en lang brandend vuur. Wanneer u zelf een houtopslag in de tuin wilt maken, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal

  • Bouw de houtopslag op minimaal 10 cm hoogte van de grond om te voorkomen dat er vocht vanuit de grond in het hout trekt.
  • Richt de houtopslag op het oosten of zuiden om inregenen te voorkomen.
  • Zorg dat de houtopslag van boven is afgedekt met golfplaten of plastic.
  • Zorg ervoor dat de houtopslag niet volledig is afgesloten. De wind moet er doorheen kunnen waaien. Om hout goed te kunnen laten drogen is ventilatie belangrijk, op vochtig hout gaan namelijk schimmels en zwammen groeien.

Wilt u een kleine voorraad hout in uw tuin opslaan? Dan is het wellicht ook een goed idee om gebruik te maken van betonnen U elementen, zie onderstaande afbeelding hiervoor. Met de U elementen bouwt u snel zelf een opslag.

Een betonnen haardhoutopslag van u-elementen gaat niet verweren en geeft een robuuste uitstraling aan uw tuin, vooral in combinatie met het hout in de opslag. Het opslaan van hout in eigen tuin geeft niet alleen een leuke uitstraling, het zorgt er ook voor dat u zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van een warm knisperend vuurtje.

Inspiratie nodig?

Bekijk ook onze lookbooks voor inspiratie en toepassing van producten in huis, interieur, tuin, hotel, restaurant of kantoor.