30 handige bouw & interieur tips!

Gaat u verbouwen? Voor het beste resultaat en om vervelende situaties te voorkomen, hebben we 15 tips voor u om uw verbouwing zo soepel en prettig mogelijk te laten verlopen.

Gaat u uw huis, appartement of kantoor opnieuw inrichten of gaat u aan de slag met nieuwe woonproducten? Ook dan hebben we 15 speciale tips voor u. 

Veel succes! Wilt u direct naar de interieur en inrichtingtips, klik dan hier.

Allereerst, 15 tips voor bouwen en verbouwen 


Tip 1: Maak een uitgebreid plan


Bepaal voor uzelf wat u wilt verbouwen en hoe u dit gaat doen. Gaat u zelf klussen of schakelt u volledig of deels een vakman in? Begin niet zomaar aan een verbouwing, maar zorg ervoor dat alles uitgetekend is en u weet welke materialen u nodig heeft.

Tip 2: Weet wat het gaat kosten


Een verbouwing levert vaak veel extra woongenot op, maar kan een stevige uitgave zijn. Bepaal wat u kunt uitgeven en hoe u dit gaat financieren. Maak een realistische begroting en houd rekening met tegenvallers.

Tip 3: Check of u recht heeft op subsidie


Maakt u uw woning energiezuiniger door te isoleren? Laat u een warmtepompinstallatie installeren? Voor sommige verbouwingen is het zowel op landelijk als gemeentelijk niveau mogelijk om subsidie te krijgen, maar die moet u vaak wel zelf en op tijd aanvragen. Ontdek het met de Energiesubsidiewijzer

Tip 4: Controleer of u een omgevingsvergunning nodig heeft


Voordat u mag gaan slopen of verbouwen, moet u in sommige gevallen via uw gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Doe de vergunningcheck op Omgevingsloket online

Tip 5: Overweeg eventueel ook meteen andere zaken aan te pakken


Nu u toch gaat verbouwen, is dat misschien wel het perfecte moment om aanvullende werkzaamheden uit te voeren, zoals isoleren. Vaak kan dit tegen geringe meerkosten worden gedaan, terwijl u op die manier slechts één keer in de rommel zit. Dit kan voordelig zijn.

Tip 6: Bedenk wat u zelf wilt of kunt doen


Zelf verbouwen kan leuk zijn en bespaart geld. Bent u geen vakman? Dan wordt de kans op kostbare fouten groter. Ook kan een verbouwing u veel extra tijd kosten. Ze uw eer opzij en schakel waar nodig een vakman in.

Tip 7: Kijk naar het totaalplaatje


Wanneer u weet welke werkzaamheden u zelf en door een expert laat doen, is het belangrijk om te weten wat u in totaal betaalt. Veel mensen kijken alleen maar naar de prijs van een product maar vergeten bijv. zaken als verzendkosten of kortingen mee te nemen in de totaalprijs. Kijk dus naar het totale plaatje en ga voor de beste prijs (zonder op kwaliteit in te boeten natuurlijk)! 

Tip 8: Kies niet standaard voor de goedkoopste vakman


Offertes kunnen enorm variëren. Val niet direct voor de laagste prijs. Een expert die zeer goedkoop werkt, is namelijk niet altijd de beste keuze. Als het gaat om een verbouwing bent u op zoek naar kwaliteit en vakmanschap. De verschillen zijn groot, maar de prijs verschilt ook.

Tip 9: Leg alle afspraken vast


Heeft u een aannemer gevonden die uw verbouwing gaat uitvoeren? Dan is het van groot belang om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Op die manier weet iedereen precies wat er verwacht wordt en zijn hier achteraf geen misverstanden over mogelijk.

Tip 10: Houd rekening met tegenslag


Het gebeurt helaas regelmatig dat werkzaamheden uitlopen, vaak volledig buiten uw macht. Rekening houden met tegenslagen voorkomt teleurstellingen tijdens de verbouwing. Reserveer ook minimaal 10 procent van het totale verbouwingsbudget voor financiële tegenvallers.

Tip 11: Kies bij verbouwen altijd voor kwaliteitsmaterialen


De verleiding om voor goedkope materialen te gaan kan vaak groot zijn. Realiseer u dat echte kwaliteit een prijs heeft. Uiteindelijk levert kiezen voor kwaliteitsmaterialen u toch meer op, zoals een langere levensduur, een mooiere uitstraling en een hogere woningwaarde.

Tip 12: Zorg ervoor dat u alle materialen op tijd in huis heeft


Probeer zoveel mogelijk materialen en benodigde onderdelen al voordat u of uw vakman begint in huis te hebben. U zult de eerste niet zijn bij wie een verbouwing onnodige vertraging oploopt doordat benodigde materialen te laat, of zelfs helemaal niet geleverd worden. 

Tip 13: Houd de voortgang in de gaten


Bij een (grote) verbouwing is het zowel voor u als de vakman prettig als u iedere dag beschikbaar bent voor vragen of een toelichting. Loop de werkmannen uiteraard niet voor de voeten, maar merk het wel op wanneer iets niet zoals afgesproken wordt uitgevoerd. 

Tip 14: Controleer het opgeleverde werk


Wanneer uw aannemer de verbouwing heeft afgerond, controleer het geleverde werk dan goed op mogelijke gebreken en spreek de vakman hier indien nodig op aan. Fouten kunnen dan vaak nog kosteloos worden hersteld.

Tip 15: Geniet!


Verbouwen levert soms stress op. Gelukkig heeft u zelf veel in de hand door rekening te houden met de bovenstaande tips. Tijdens een verbouwing ziet u iets moois ontstaan, wat uw woongenot zal verbeteren. Vergeet dus ook zeker niet te genieten tijdens uw verbouwing!

15 tips voor interieur, wonen en inrichting


Gaat u uw woning van een nieuw interieur voorzien? Een bestaande inrichting aanpassen of wilt u graag nog fijner wonen? Bekijk onze 15 tips voor een prachtig interieur en nog meer woongenot.

Tip 1: Maak een moodboard


Bepaal uw eigen woonwensen. U krijgt een gevoel van de stijl die u en uw eventuele huisgenoten mooi vinden door een moodboard te maken. Gebruik schetsen, knip foto’s uit tijdschriften en zoek op internet naar aansprekende voorbeelden. Wees creatief.

Tip 2: Kies voor sfeermakers


Subtiele sfeerverlichting, vloerkleden, houten materialen, wanddecoratie en gordijnen zijn echte sfeermakers in ieder interieur. Een houtkachel of sfeerhaard staat ook garant voor een warme en gezellige uitstraling.

Tip 3: Bespaar energiekosten door te isoleren


Het isoleren van uw woning is altijd interessant. De kosten van het aanbrengen van isolerende maatregelen verdient u namelijk altijd binnen enkele jaren terug. En het mooie? Er bestaan subsidies en u bespaart direct op uw energierekening!

Tip 4: Kies voor meer planten in huis


Meer groen in huis komt uw interieur letterlijk tot leven en realiseert u een natuurlijke omgeving. Bovendien werken planten tegelijkertijd als luchtzuiveraar, dempen ze geluid en houden ze de luchtvochtigheid in huis op peil.

Tip 5: Renoveer uw trap


Het stylen van uw trap heeft een groot effect op de uitstraling van het hele interieur. Dit kan door de trap opnieuw te schilderen, maar ook door speciale overzettreden waarmee u in no-time een compleet nieuwe look creëert.

Tip 6: Kies voor de uitstraling van natuursteen


Tegenwoordig bestaan er prachtige tegels van keramiek of beton. Ze stralen evenveel klasse uit als natuursteen, maar zijn veel goedkoper. Een overweging waard bij het realiseren van een nieuwe badkamer, keuken of woonkamer.

Tip 7: Een vloer van hout


De uitstraling van een echte houten vloer is ongeëvenaard. Heeft u een bestaande houten vloer die er niet helemaal mooi meer uitziet? Laat uw vloer dan schuren en lakken, waardoor deze er weer als nieuw uitziet.

Tip 8: Kijk verder dan alleen het interieur


Gaat u uw interieur drastisch veranderen? Soms is het dan ook nodig om water- en/of elektriciteitsleidingen te (laten) verplaatsen. Houd hier rekening mee bij uw budget en planning.

Tip 9: Wel of geen interieurarchitect?


Heeft u zelf veel inspiratie? Of laat u uw woonwensen liever vertalen door een professionele interieurarchitect? Vraag wel altijd meerdere offertes op en wees niet bang om een eerste voorstel aan te laten passen tot u helemaal tevreden bent.

Tip 10: Durf voor kleur te kiezen


Veel mensen kiezen voor standaard witte wanden. Eén of meerdere wanden voorzien van een kleur kan direct een sfeervol verschil maken in de uitstraling van uw interieur, zonder dat u verder ook maar iets verandert. 

Tip 11: Doe-het-zelf


De sfeer van een zelfgemaakt meubel of ander element in uw interieur is vaak uniek. Ook al bent u misschien geen echte doe-het-zelver, het internet staat vol met inspiratie en handleidingen om zelf iets moois te maken. Probeer het en verras uzelf!

Tip 12: Houd het spannend


Kies niet alleen voor lage of juist hoge meubels, maar varieer. Dat maakt uw interieur wat spannender. Wissel een lage tafel bijvoorbeeld eens af met een hoge staande lamp. Kies niet voor één op elkaar afgestemd thema, maar mix verschillende stijlen met elkaar.

Tip 13: Kleine kamer groter laten lijken?


Door één opvallend object in een bepaalde kamer te plaatsen, kunt u die ruimte groter laten lijken. Kies in kleinere kamers voor lichte wanden. Een andere goede manier is het gebruik van spiegels. Ze zorgen direct voor meer diepte en vallen bijna niet op. 

Tip 14: Less is more!


Een vensterbank voor spulletjes, een plank vol met boeken, fotolijstjes, waxinelichtjes en vakantiesouvenirs… Kies slechts enkele objecten en uw interieur krijgt direct een rustige uitstraling. Natuurlijk mag u wel altijd wisselen.

Tip 15: Er zijn geen regels


Laat door niemand bepalen wat wel of niet mooi is. Uw interieur is uw interieur. Geniet van alle spullen om u heen die u een goed gevoel geven. Volg uw gevoel en uw huis zal uw eigen stijl en sfeer perfect weergeven. Geniet!